“Totes ses pomes dins es mateix paner” – menorca al día
Skip to content

“Totes ses pomes dins es mateix paner”

Un artículo de Jose Manuel Cantallops, vicepresidente de El Pi-Proposta per les Illes Balears

Bañistas en Cala'n Porter (Foto: Tolo Mercadal)
Bañistas en Cala'n Porter (Foto: Tolo Mercadal)

Hem acabat una temporada turística marcada per la COVID-19, una pandèmia que ha deixat al descobert allò que molts deien des de fa anys i que uns altres com el govern central i el balear no han estat capaços de començar a donar passes per evitar allò que ja es veia venir. Parlo de no TENIR TOTES SES POMES DINS ES MATEIX PANER,  de la necessitat que les Illes Balears tenim de no dependre exclusivament del motor del turisme i que aquest any per causes més que raonables ens ha fallat.

Fa anys les Illes Balears convivien a cavall entre la indústria, l’agricultura i el turisme que a poc a poc s’ha anat menjant a l’agricultura en primer lloc, i després a la indústria, sobretot perquè els governs centrals de torn, i el silenci (partidista) dels governs balears de torn. Aquests van provocar que els costos de fabricació i  de transport de mercaderies i matèries primeres fossin inassolibles pels nostres empresaris i que per tant optessin pel tancament de les seves fàbriques.

Ara ens trobem amb una més que previsible crisi econòmica i humana deguda a la nul·la temporada turística i cal fer passes per evitar que torni a passar i a l’hora reactivar l’economia de ses illes. Des d’El Pi-PROPOSTA PER LES ILLES BALEARS es va donar suport al pla de reactivació i es va arribar a acords amb el govern balear per tal d’incentivar l’economia, el treball i la indústria d’aquesta terra. Un govern que ha propiciat el diàleg per redactar el pla de reactivació i que per El Pi és imprescindible que el govern continuï tenint aquest diàleg amb els empresaris i els agents socials per tal d’intentar el màxim consens per arribar a acords. Uns acords que van ser canviats pel procés de negociació que el govern hagué de fer amb els que li donen suport i que es van trobar amb l’oposició de Més per Menorca dins de la seva dinàmica de posar pals a les rodes del desenvolupament, la reconstrucció o del benestar de les illes i  en especial de Menorca.

Les Illes Balears som una potència europea i som una part important del motor econòmic que representa el turisme a Espanya. Creant nombrosos llocs de feina per gent arribada de tot arreu i en especial de l’Estat Espanyol, han estat i són una font d’ingressos per Espanya i que han anat a parar a altres llocs dins de la ja coneguda solidaritat autonòmica, provocant que la balança fiscal fos  en contra dels interessos de les illes.

Any rere any veiem com el govern central destina recursos econòmics a altres indrets del territori espanyol, unes vegades per necessitats reials i altres vegades per necessitats de vots. Ara som ses Illes Balears que tenim la necessitat de recursos per diversificar l’economia de les Illes Balears, per incentivar la creació de llocs de feina mitjançant la creació d’empreses, tant de la indústria com del sector agrari, reactivant el camp i en especial el de Menorca incentivant “si cal” un canvi de producció agrària, afavorint que el sector de la construcció no tingui tantes traves burocràtiques per poder millorar tant la planta hotelera com l’habitatge privat i públic. El que partits que en principi haurien de mirar pel bé de tota una autonomia i en especial d’una illa posin pals  a les rodes de la reactivació econòmica no deixa de ser una contrarietat al que la gent d’aquesta illa necessita i també de les Illes Balears.

Les illes tenen la necessitat imperiosa de diversificar el seu model productiu i des d’El Pi no podem estar a favor dels pals a les rodes que des de Més per Menorca s’han posat dins del pla de reactivació, el que seria un bon punt d’inici per diversificar el nostre  model productiu, per tornar a allò que ja varen tenir.

Per no tenir totes ses pomes dins es mateix paner !!!!


Deja un comentario

Your email address will not be published.