Skip to content

Eurotapes: Superconductors que milloraran l’eficiència energètica a Europa


La recerca de materials superconductors permetrà distribuir electricitat a tot Europa amb unes pèrdues mínimes. En el futur es podran construir autopistes elèctriques fent servir voltatges més baixos que els actuals, basats en el corrent continu. Ara es tracta de reduir els costos de producció d’aquesta mena de materials.

Eurotapes, un dels projectes sobre superconductivitat més importants d’Europa, ha presentat avui les seves conclusions a Barcelona després de quatre anys i mig de recerca. El projecte ha obtingut uns resultats excel·lents en el desenvolupament d’aplicacions industrials, com ara la fabricació de cintes superconductores. Aquestes aplicacions es podran fer servir en molts àmbits de la ciència, com ara la fabricació d’imants per a camps magnètics elevats, generadors eòlics o sistemes elèctrics destinats a l’aeronàutica.

«A llarg termini, el projecte farà que l’energia renovable sigui més competitiva perquè els generadors eòlics podran generar més quantitat d’energia. Els generadors superconductors seran més eficients i reduiran els costos de producció del KWh», ha explicat avui el professor Xavier Obradors, coordinador del projecte i director de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC), a l’acte de presentació dels resultats del projecte Eurotapes que ha tingut lloc a la seu de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona.

«Hem demostrat la capacitat d’una nova tecnologia de materials que ja està revolucionant la innovació tecnològica en el sector energètic. A més, aquesta recerca tindrà una gran influència en el camp dels acceleradors de partícules del CERN i en la teràpia del càncer», ha declarat avui també la professora Teresa Puig, responsable del departament Superconducting Materials and Large Scale Nanostructures de l’ICMAB-CSIC.

El director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Ferran Tarradellas, ha posat de relleu el suport de la UE a la recerca científica i ha destacat la importancia de projectes que, com en el cas d’Eurotapes, «permeten impulsar la transformació energética d’Europa cap a un model d’energies renovables». «Els resultats que s’han presentat avui demostren que val la pena invertir en recerca i que els fruits que s’aconsegueixen ens acaben beneficiant a tots», ha afirmat.

Una de les empreses que ha provat les aplicacions desenvolupades pel projecte Eurotapes és Oxolutia, una «spin-off» tecnològica (empresa derivada), sorgida de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB), que forma part del consorci d’Eurotapes. Segons el director executiu de l’empresa, Albert Calleja, «els resultats obtinguts gràcies a la col·laboració amb Eurotapes han fet possible que Oxolutia es posicioni en el mercat dels materials superconductors d’alta temperatura».

Alguns dels investigadors implicats en el projecte Eurotapes han rebut premis d’excel·lència per les seves contribucions pioneres en l’àmbit de la superconductivitat.

Informació sobre Eurotapes
Eurotapes és un projecte de quatre anys i mig de duració en el qual participen líders mundials de la superconductivitat tant a nivell científic, com a nivell empresarial: l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC) (coordinador), Bruker, ENEA, IEE Acadèmia eslovaca de ciències, LA FARGA, IFW Dresden, NEXANS França, Oxolutia, Universitat Tècnica de Cluj-Napoca, Universitat Tecnològica de Viena, Institut Néel CNRS, Universitat d’Anvers, Universitat de Cambridge, Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat  de Gand, EVICO, NEXANS Alemanya, Leitat, THEVA, KIT i Deutsche NANOschicht.

Eurotapes té un pressupost de 20.133.695 euros, del qual prop d’un 75% s’ha finançat través del Setè Programa Marc de Recerca de la UE.

.-Aquest és un article de Comissió Europea i AMIC per a Menorcaaldia.com


Deja un comentario

Your email address will not be published.