Aquest 13 de juliol d´enguany, fa 101 anys que va néixer el filòsof alemany Hans Blumenberg. Un dels punts cabdals de la seva obra és el que acabo de situar al títol del meu article. Des d´aquest prisma, volia explicar-nos temes com la gènesi de la significativitat o el progressiu devenir històric.
Pare del concepte conegut com “metaforologia”, manté que tot allò que es presenta dessota una metàfora frega molt la realitat. És a dir, s´allunya de qualsevol ideologia prefabricada. A partir d´aquest eix, podem dir que fou una gran figura del segle XX en aquest camp. S´ho autopreguntava o qüestionava tot. Àdhuc preguntes capcioses que molts entesos defugirien respondre.
Val a dir que –arran la seva condició de mig jueu– li van denegar l´accés a les universitats del país, tot i ésser un alumne molt avançat. A més, també el van condemnar a treballs forçats, essent-ne rescatat gràcies a l´habilitat d´un professor que havia tingut. Això el tragué de les urpes d´un patològic i hipòcrita nacionalsocialisme hitlerià, que va combatre de forma aferrissada i sense embuts des dels seus escrits.
Tot plegat explica que no publiqués un primer llibre fins els 40 anys, havent-se doctorat als 27. De bon principi, s´interessà molt per símbols, mites i al·legories. Amb un estil sorneguer/irònic, arribava al gran públic, rebutjant tot tipus de dogmatismes. A partir d´ací, reflexionava sobre l´axioma de la vida i el nostre pas per ella.
Entenia com un error la creença bíblica que “la veritat sempre ens farà lliures”. Per a ell, si aquesta es revela en lloc i moment inadequats, genera confusionisme. Com a paradigma d´aquesta tesi, citava la pròpia Alemanya de la postguerra: si s´hagués actuat amb coherència des del principi, mai no hauria esclatat el col·lapse d´un genocidi on tot xerricava. Començant per la paranoia megalòmana d´uns dirigents vomitivament psicòpates… Fins el punt que la reconstrucció del país, després d´una derrota humiliant i del no-res, va costar anys i panys.
En un context mundial condicionat totalment per la pandèmia, no és la primera vegada que afirmo el què entenc com una veritat cabdal: trobo a mancar rivets filosòfics en la gestió de la temàtica per part de la classe política. Molta teatralitat i gesticulació (a la napolitana), massa xerrameca buida i no gens empàtica, “suposades” rodes de
premsa inútils (on no es permet cap pregunta dels informadors)… S´ho podrien estalviar emetent algun comunicat de premsa a través dels mitjans… Alhora, valdria la pena que reduïssin notòriament la presència “estel·lar” i reiterada en emissores de ràdio i platós de TV. Menys hora d´exhibicionisme. Més clavar colzes als despatxos, amb el repte de prendre les millors i més ajustades decisions pel bé de tota la ciutadania. Per contra, fa fàstic assistir a l´espectacle mediàtic totalment lamentable on els caps de cadascuna de les 17 autonomies que configuren la “pell de brau” opten per esbatussar-se. Només fan palès un nul compromís social i un perfecte egocentrisme personal.
Reprenent la línia del filòsof Blumenger, el propi títol anticipa el nucli del meu pensament crític envers la forma com s´està gestionant tot el sidral de la COVID. Tard o d´hora, la gent –que hi veu i té criteri– esbombarà i descarregarà tot el seu enuig i cabreig envers tota una trepa de càrrecs. Molts d´ells, amb nivell i grau de preparació més que discutibles. Fregant la ineptitud o la pròpia inutilitat. Tal com deia el títol de l´article, l´absolutisme de la realitat cau el seu propi pes.
… dons jo m’estimo més l’absolutisme de sa realitat, que l’absolutisme d’una fantasia estupida como es sa religió