Skip to content

“El valor de la senzillesa”

Un artículo de Josep Ballbè i Urrit

Comida de Navidad.
Comida de Navidad.

Enceto la columna amb frase bíblica: “si no us feu com infants, no entrareu al regne dels cels” (Mt 18,3). Em ve com anell al dit per introduir el tema del títol. En llegir-ho, un amic, cordialment em farà el que se ́n diu “la clenxa al mig”. Sobretot des de la seva condició d ́agnòstic, que li respecto totalment. Entenc com a ben oportú parlar- ne a l ́entorn del Nadal. Més encara, tenint en compte   ́ambient malmès arran la COVID-19. De tota manera, des d ́ací felicito sincerament les festes a tots els lectors. Que no se ́m passi per alt !

Molts lectors coneixen l ́anècdota on es troben un alt executiu ianqui i un un humil pescador caribeny. Potser només és una mena de metàfora didàctica. De fet, descriu adientment com estem d ́errats quan fem per convertir la vida en un infern, entestats a bastir un cel fals ací, a la terra… La història arrenca amb un monstre dels negocis que pren un avió per anar a un país centramericà, a gaudir d ́uns dies de lleure, fugint de la rutina. Un matí, havent esmorzat, surt de l ́hotel i se ́na va a fer un tomb per una platja idíl·lica. Es troba amb un nadiu d ́edat avançada, amb la pell torrada pel sol i endurida pel salnitre. És tombat a la sorra, al costat d ́una humil barqueta, descolorida pel
salnitre. La conversa va per camins surrealistes: “avui toca mandrejar ?”, pregunta el visitant. La resposta el deixa estabornit: “jo solc ésser ací gairebé sempre. Tinc aquesta caseta davant del mar i visc de la fruita d ́aquests arbres i dels peixos que capturo. Els fregeixo sense escarrassar-me. En acabat, retorno a lloc fins que se m ́acaba el papeig i he de pescar –de bell nou– dos cops per setmana”.

El turista passa al desconcert. No entén la resposta i el retreu així: “ha pensat en muntar un negoci ? Si feinegessis cada dia, triplicaries les captures. Obriries una parada de venda de peix pels vianants. Si penquessis amb afany i estalviant els guanys, en 2 anys podries sol.licitar un préstec bancari per a comprar un vaixell ben gran. La cadena seguiria amb moltes més peix, folrat de diners, arribant a mantenir una flota d ́embarcacions un holding   ́establiments de venda al detall i un major crèdit amb els bancs. Contractaries personal que t ́ajudaria i li ensenyaries l ́ofici. Fins arribar al punt de plegar, farcit de diners”.I el pescador respon: “si ja és el que faig ara!”

Real o no, la metàfora remarca el to familiar i senzill en front del culte a l ́èxit i la disbauxa. La pandèmia fa que la gent no fardi de cotxe nou, Rolex de canell o àpats opípars. Parla de trobades/tertúlies en colla, palesant que recuperem una variant que mai no hem de perdre.


Comment

  1. 1)) a la secta católica le interesa tener a las personas con la ilusión pero también la inocencia e ignorancia de un ser limitado aún que es un niño, por motivos obvios, están limitados y por eso son más fáciles de manipular… (por eso la garrapata de la asignatura de religión en la escuela)… la cita bíblica esconde lo obvio, si eres una persona adulta serás sensata y tendrás información, pero para abandonarte a la fe necesitas de volver a las carencias y necesidades de la infancia, una regresión alienante a fe mía…
    2)) a la anécdota que cuentas le falta la última frase, que si no pierde el sentido = ” … y para qué quiero yo tener todos esos dineros? pues para poder descansar al sol en la playa sin hacer nada y sestear sin preocupaciones… pues mira por dónde es exactamente como estoy ahora disfrutando de la vida…”

Deja un comentario

Your email address will not be published.