Skip to content

“Compromisos energètics”

Un article del Cercle d'Economia de Menorca

Central de Maó.
Central de Maó.

A la darrera nota d’opinió emesa pel Cercle d’Economia de Menorca sota el títol “No n’hi ha prou”, llistàvem una sèrie de temes pendents que calia millorar pel futur de la nostra illa. Un d’ells era l’energia, qüestió sensible a Menorca perquè som Reserva de Biosfera per la UNESCO des de l’any 1993 i tenim una clara voluntat de ser un destí sostenible.

Aquests dies, precisament, ha tornat damunt la taula el projecte de portar gas natural a Menorca, que va deixar de tenir sentit quan semblava que podríem disposar d’energia renovable en breu, però que no hauríem de descartar del tot ni que sigui com a recurs d’emergència, tenint en compte la lenta evolució de la transformació energètica de l’illa i per descomptat, pel funcionament de la Central de Maó.

El que ens cal, però abans que res és garantir la fiabilitat del subministrament energètic i, per això, reclamem des de fa temps el segon cable de connexió amb Mallorca per tal que actuï de back up i alhora, no menys important, ens permeti obtenir una millor energia, facilitant que durant molts moments, la central de Maó estigui aturada, factor clau per la salut ambiental dels menorquins i les menorquines.

A més, el segon cable també facilitaria que els projectes renovables a Menorca fossin més rentables, ja que permetria exportar els excedents d’energia produïts fora de la temporada turística. En aquest sentit, celebrem que vagin apareixent projectes privats que empenyin a assolir la descarbonització de Menorca, com la inversió de 58 milions d’euros anunciada recentment per construir un parc fotovoltaic que generaria 90 MWp i podria emmagatzemar 180MWh.

En segon lloc demanen celeritat al Consell Insular de Menorca. En el Full de Ruta que va aprovar al 2019 per impulsar la descarbonització del sistema energètic, s’establien uns objectius ambiciosos que parlaven d’una cobertura energètica amb renovables pel 2025 del 35% i pel 2030 del 85%. També es plantejava que al 2025 hi hagués el segon cable d’enllaç amb Mallorca operatiu, que la central tèrmica cremés gas natural, que hi hagués una xarxa de vehicle elèctric desplegada i que hi hagués una reducció del 15% en energia fòssil del transport i dels usos tèrmics.

Per tot plegat, des del Cercle d’Economia de Menorca estem seriosament preocupats perquè no veiem que es puguin fer realitat aquests objectius marcats i demanem, en conseqüència, que l’administració pública agilitzi al màxim possible la consecució dels seus compromisos com també faciliti la implantació i tramitació administrativa dels projectes que es presentin d’energies renovables, tot posant el màxim esforç per escurçar els temps administratius i alhora incentivant projectes de gasos verds.

També apel·lem a la ciutadania a fomentar l’estalvi energètic, renovant els sistemes elèctrics i sobretot, rehabilitant els habitatges i locals, per reduir la demanda energètica, així com modificar els hàbits de mobilitat. Ens hi va el futur de tots.

L’any 1892 Menorca va ser pionera al disposar de la primera central elèctrica pròpia de les Illes Balears. Cent trenta anys després, som a la coa en matèria energètica. No ens podem permetre anar més enrere.


Deja un comentario

Your email address will not be published.