Skip to content

“Tradicions santes”

Un article d'en Josep Ballbè i Urrit


Avui, som al bell mig d´allò que sempre havíem conegut com a “tridu  pasqual” (dijous, divendres i dissabte sant). De ben petit, recordo la  perfecta dicotomia entre costums religioses/litúrgiques i vacances acadèmiques al llarg d´aquests dies. Malgrat un entorn social  totalment capgirat i laic, quan algú expressa –a hores d´ara–  desinterès en les processons, gairebé se l´acusa de trair un principi  global únic.  

Tot és tan summament diferent que actualment la majoria pensa tan  sols en escampar la boira a indrets de platja i muntanya. Per contra,  els qui optem per restar “at home” podem ésser considerats, fins i tot,  bestioles estranyes. He de dir que tant se me´n fot. No em preocupa  gens ni mica. Cadascú és lliure de construir el propi espai, certament.  Al meu entendre, que aquella suposada fe uniforme d´abans  s´esquerdi i/o relaxi cal imputar-ho –en bona part– a la manca de  carisma i proximitat per part de la cúria. 

Sense voler ésser nostàlgic sinó realista, al cap i a la fi és bastant  normal que tanta gent no senti res de tot plegat, en absolut. En aquest  punt, no demano pas grans homilies des de la trona dels temples. Em  conformo bàsicament amb el testimoni personal dels preveres i dels  religiosos. Potser no hem sabut transmetre el fenomen de la  transmissió generacional de forma adient. Ara bé, pretendre talment  com si el misteri de la Passió fos un acte col·lectiu obligat del qual un  no es pot deslligar, és un error ben gruixut.  

Bé que tenim cura de transmetre –a les noves generacions– altres  costums recurrents de l´àmbit social i cultural, en sentit ampli. Els  considerem ben bé com a estampes inherents a la infantesa.Una  mena de guió de la pel·lícula de la pròpia vida.  

No advoco pas per l´escepticisme. Oi que les televisions, però, ens  projecten –aquests dies– films com ‘Quo vadis’, ‘Les sandàlies del  pescador’, ‘Els 10 manaments’ o ‘Ben-Hur’, entre d´altres? Per què,  doncs, hi ha qui s´esborra d´assistir a actes litúrgics “empassant-se” 

aquest producte, com a bàlsam reparador? Acabo, per tant,  reclamant coherència/rigor a uns i altres (pastors i fidels). Amb tot el  temps de lleure que tenim, aprofitem la desconnexió per a establir  una reflexió personal profunda. Segur que trobarem punts de canvi. 


Deja un comentario

Your email address will not be published.