Skip to content

“L’aprenentatge basat en nombres al CEIP Pere Casasnovas”

Joan Forcada, Assessor del CEP de Menorca

(Imagen: PIXABAY)
(Imagen: PIXABAY)

Si introduiu la pregunta al ChatGPT “Digue’m coses sobre l’ABN?” en primer lloc us referix al Algemene Bank Nederland, un banc holandés que va acabar dissolt després de fusionar-se amb altres bancs.

 

Si insistiu i li deis, “No!, em refereixo a ABN en matemàtiques”, primer de tot et demana disculpes per la seva confusió i a continuació et fa una explicació breu i concisa que ens explica en que consisteix l’ABN.  Afegeix altres qüestions com que és un mètode que sorgeix al sud d’Espanya de la ma de Jaime Martinez i que a hores d’ara té un extensísima implantació, gairebé a tot l’estat. De tot el que ens explica el chat sobretot en qued amb el paràgraf que diu: “S’ha comprovat que és eficaç per millorar les habilitats matemàtiques i la comprensió dels estudiants, així com la seva confiança i motivació en l’assignatura.”

 

És així! La capacitat que adquireixen els alumnes ABN en càlcul i en resoldre situacions complexes que requereixen de múltiples operacions és sorprenent. Aquests problemes encara ara  són un maldecap pels docents, pels alumnes i per les seves famílies, tot sigui dit.  La xarxa és plena de vídeos on alumnes ABN de tot arreu mostren unes habilitats de càlcul que sorprenen a qualsevol. Docents que treballen aquesta metodologia m’han comentat que alguns alumnes, no pocs, adquireixen una capacitat matemàtica que els sobrepassa a ells mateixos.

 

Però el que més m’ha obert els ulls com a docent de secundària és que aquesta manera de treballar les matemàtiques obre camí de forma natural a les matemàtiques d’ESO. Tots els que hem tingut fills a primària hem tingut l’època en que recolliem fitxes de divisions de dues xifres per tots els racons de la casa. Els nostres fills han fet quantitats industrials de divisions de dues xifres. La majoria d’ells quan han arribat a segon d’ESO no recordaven com fer una divisió de dues xifres sense calculadora. L’ABN no fa la feina de recordar com es fa una divisió de dues xifres. El que fa és permetre entendre la divisió, treballar-la de forma natural i fer de cada operació una història útil, deixant enrere algoritmes que noltros, els adults, hem naturalitzat però que per els fillets són fer coses rares que donen resultats i que, després, han de recordar que fer amb ells. Quan arriben a ESO aquests algoritmes no tenen sentit ni ajuden a resoldre matemàtiques més abstractes com l’àlgebra o les funcions. No van més enllà d’una recepta que no empraran mai (tots tenim calculadores a la butxaca). En canvi, quan veus resoldre problemes a alumnes ABN de cinquè de primària, veus que estan a una passa, a una sessió, de començar a treballar equacions i parlar sense voler de la X.

 

Durant el curs 2018-2019 el CEP va organitzar una formació d’Aprenentatge Basat en Nombre. Arrel d’aquella formació alguns docents van incorporar la nova metodologia a Infantil. En el CEIP Pere Casasnovas aquesta metodologia ha calat i en el curs 2021-2022 es fa dur a terme una formació en el propi centre on es va aprofundir en la metodologia  i es va apostar per incorporar el mètode en la concreció curricular. Aquest curs i amb un equip directiu renovat s’ha començat implantar. Al CEP també ens consta que docents d’altres centres treballen ABN.

 

Aquest curs hem contactat el CEIP Es Pil·larí de Mallorca que té l’ABN en el seu PEC de fa molts anys. Aquest curs ja ha enviat a ESO alumnes 100% ABN. Dels contactes mantinguts amb els dos centres ha sorgit la proposta de celebrar unes jornades formatives obertes a tots els docents d’infantil i primària. Hi tractarem com implantar la metodologia en els centres i, per això, el CEIP Pere Casasnovas ha tingut l’encert d’obrir les dues primeres conferències del dia 12 de maig a les famílies, ja que aquesta és una feina de tota la comunitat educativa. Les conferències seran a les 16 i a les 18 hores, a la Sala Multifuncional de Ciutadella. És un bona oportunitat per a tothom de conèixer el mètode de la ma de Jaime Martinez, creador del mètode i Guillem Munar, director de Es Pil·larí.

 

Bones matemàtiques!


Deja un comentario

Your email address will not be published.