Com a persona que defensa els serveis públics i la sostenibilitat, veig essencial xerrar d’un tema que està molt invisibilitzat, però que és essencial per conduir-nos cap a la Menorca que volem. Una Menorca sostenible, inclusiva i respectuosa amb el medi ambient. En aquest sentit, és essencial xerrar de l’accés al transport públic. Aquesta és un dels àmbits en el que s’ha de ser valent i des de el Consell Insular s’ha d’apostar decididament.
Des de Unides Podem, estant ens els diferents governs de coalició en els diferents nivells, hem aconseguit la gratuïtat de transport públic a les Illes Balears. Aquest fet ha propiciat que el nombre de persones usuàries augmenti des de el mes de gener, on fins a 16000 persones han emprat el servei d’autobús, un 70% més que el mateix període de l’any anterior.
Açò és una demostració clara, de que si posam les coses accessibles a la ciutadania, la gent respon. Creim que aquest és el camí, per açò proposam que sigui gratuït de forma permanent, ja hem demostrat que és possible, i que no és una utopia. És una mesura que ajuda a alleugerir les despeses familiars i els permet estalviar; alhora que s’està promoguent la mobilitat sostenible a Menorca.
Ara, però tenim el repte d’ampliar les rutes oferides, com és per exemple, un bus que vagi des de l’aeroport fins a Ciutadella, i que s’aturi pels municipis d’Alaior, Es Mercadal i Ferreries. Una persona que ha arribat a l’aeroport un dissabte, on només hi ha freqüències cada dues hores i que necessita anar, per exemple, a Ciutadella, pot tardar fins a 3 hores per arribar-hi, si les connexions d’autobús no coincideixen.
No obstant, encara tenim un repte major, i és fer que el transport públic sigui completament inclusiu per a tots els col·lectius. Treballarem amb els diferents agents implicats, perquè aquest sigui accessible a tota la ciutadania, independentment de la seva situació personal. La persones amb mobilitat reduïda, com per exemples aquelles que necessiten una cadira de rodes per moure’s, no poden accedir al autobús. Aquesta situació no pot perdurar més. Volem un transport inclusiu per a totes les persones i els animals que les acompanyen com és el cas dels cans guia o de suport terapèutic.
I què passa amb aquelles persones que viuen a les urbanitzacions, no tenen el mateix dret a desplaçar-se que la resta? No pot ser que donem o llevem un servei en base a l’afluència del turisme que ens visita en temporada alta, les urbanitzacions han d’estar connectades durant tot l’any, en base a les necessitats de qui hi viu. Volem una illa pels residents o pels turistes? Des de Unides Podem ho tenim clar, apostam pels serveis públics pels residents.
A dia d’avui disposam dels recursos tecnològics i de gestió de dades que ens permetrien fer un estudi amb profunditat de quines són les necessitats de la ciutadania de Menorca en matèria de transport, i poder així oferir un servei eficient per a tothom. Fem-ho!
Hem de seguir fent política per a la majoria, que és la nostra raó de ser, per açò, hem de posar el transport públic a l’abast de tothom, connectant tots els punts de Menorca, és una de les polítiques més equitatives i amb perspectiva de futur que podem implementar.
Nati Benejam, candidata d’Unides Podem al Consell de Menorca
Frequencies a s’aeroport cada 2 hores?? a vam si abans de xerrar s’informa un poc de sa realitat. Sa frequencia de s’aeroport a s’estació de bus de Maó es cada mitja hora.
Tambe es podria començar per ses infraestructures, com per exemple fer una estació de autobús com hauria, no lo que tenim, un tros de carrer amb marquesines que hi caben cuatre moixos amb es cas de ciutadella