Skip to content

“No al pacte europeu de migració i asil”

Un comunicado de la "Coordinadora Menorca pels Drets Humans"

"En un dels reglaments desapareixeria el dret d'arrelament per a sol·licitants d'asil, impedint reunificar familiars que es troben en diferents països".
"En un dels reglaments desapareixeria el dret d'arrelament per a sol·licitants d'asil, impedint reunificar familiars que es troben en diferents països".

Actualment, la Unió Europea està negociant el Pacte Europeu de Migració i Asil PEMA.
Des de fa mesos i a esquena de la ciutadania intenten derogar el dret universal de sol·licitud d’asil que es va redactar en la Convenció de Ginebra de 1951.

Si s’aprova aquest pacte, el dret d’asil quedaria suprimit per a les nacionalitats que la Unió Europea consideri. Un fet històric sense precedents, atorgar drets en base de la nacionalitat de les persones. Ja existeix un llistat de països exclosos de l’asil (Senegal, Marroc, Algèria, Níger, l’Afganistan…).

Les causes que hi ha darrere dels moviments i demandes d’asil tenen a veure amb conflictes armats, canvi climàtic, vulneració dels DDHH per orientació sexual, ablació…

Cinc reglaments, que estan a punt de signar els 27 estats de la UE.

En un dels reglaments desapareixeria el dret d’arrelament per a sol·licitants d’asil, impedint reunificar familiars que es troben en diferents països. Això comportaria deixar menors víctimes de guerra, com el cas de Palestina, en situació de desemparament en mans de màfies, tràfic de persones, prostitució…


Un altre fet històric que suposaria vulnerar els drets dels menors que en procediments de frontera, arribades, expulsions en calent… es rebaixaria l’edat de 12 a 6 anys.

Altres drets també vulnerats, serien el de les dones, el del col·lectiu LGTBIQ+… que perdrien tota possibilitat de demanar asil, si pertanyen a un país, que la Unió Europea considera «segur».

Les devolucions en calent que es realitzen a la frontera actualment de manera il·legal, passaran a ser legals i finançades. Igual que les detencions per perfil racial i les deportacions. Fins ara eren una falta administrativa.


Les persones que fugin de les guerres, persecucions , fam… a territori europeu en demanda d’asil, seran monitorades a través de les empremtes digitals. Aquesta pràctica restringirà encara més la possibilitat i el dret de moviment, sota penalització econòmica al país que estudiï el cas. Els països membres de la Unió Europea també podran denegar les sol·licituds d’asil que rebin i transferir les persones en altres països pagant 20.000 euros/persona i any.


Aquests diners serviran per a augmentar les deportacions i el pressupost de Frontex (la policia europea de fronteres).


Està en els seus plans, també la construcció de mega presons. Ja s’estan construint 2 a Albània, amb jurisprudència italiana.

L’externalització de les fronteres i els acords amb tercers països on es vulneren els DDHH és una vergonya per a la nostra societat i per a les persones que vivim en aquesta Europa que traeix els seus valors.


Insistim, aquest pacte si s’aprova, seria un pas HISTÒRIC, saltant-se la Convenció de Ginebra i la Carta dels Drets del Nen i la Nena.

Per aquests fets, persones de la societat civil que pertanyem a diferents col·lectius de Menorca ens hem organitzat com a Coordinadora de Menorca pels DDHH, per informar i manifestar que no estem d’acord, no volem ser còmplices d’aquest pacte que només aportarà més mort i violència a les fronteres. Rebutgem fermament la criminalització dels moviments migratoris que des d’alguns partits polítics i mitjans de comunicació encoratgen, distingint a les persones en dues categories: persones amb drets, i altres, sense.

Tenen pressa per a signar i aprovar aquesta aberració, coincidint amb l’euro-presidència de Pedro Sánchez. Per aquest motiu a més considerem que totes tenim un plus de responsabilitat, ara i més que mai, i per això no podem permetre aquest retrocés i vulneració dels DDHH.


No en el nostre nom!!!!!
No al pacte de la vergonya!!!!
N’hi ha prou de polítiques inhumanes!!!!
Parem el pacte.
Cremem el pacte!!!!

 

Signen aquest manifest:

 

-Coordinadora Menorca pels drets humans

-Pensionistes de Ciutadella

-CGT Menorca

-Ciutadella endavant

-Assemblea habitatge digne

-Mendó fem renou

-La utòpica

-Stei Menorca

-Rudymentari

-Caravana Obrim fronteres Menorca

-Acirkaos

-Entrepobles menorca

-Back Yaad

-Agrupació d’Electors SOM Es Castell

-Orgànic Menorca

-Comitè solidaritat Menorca-Palestina.

-Memòria històrica

-Revista Posidònia

-Esquerra de Menorca- Esquerra Unida

-Filosa

-Sin Miedo Mujer

-Alcem la veu Menorca

-PSM-Més per Menorca

-Associació de veins des Castell


Comment

  1. Lloable eixemplar el concepte de Fronteres i afavorir a que els nous arribats “arrimen el hombro”…integrant-se cultural i econòmicament a la nova societat d’acollida.El “Tot va i T@ts valen” com barem demana revisió per ésser just i bo perquè es dit “T@ts a una” sigui de ver.

Deja un comentario

Your email address will not be published.