Skip to content

“No alliberem les tortugues marines”

Un artículo del GOB Menorca

Tortuga con un anzuelo.
Tortuga con un anzuelo.

Si trobem una tortuga marina enredada, no l’hem d’alliberar. Hem d’avisar l’112. L’ha de desenredar un veterinari expert per evitar complicacions, que poden ser greus. Encara que veiem que està en una situació complicada, no li hem de treure res, perquè pot ser pitjor. És molt d’agrair la bona intenció en els diferents casos que s’han donat aquest estiu de tortugues marines alliberades per les persones que les han trobades, però no és el comportament correcte. Aquestes tortugues podrien no sobreviure per complicacions posteriors, si no les ha reconegudes un especialista. El que s’ha de fer és contactar l’112, i seguir les seves instruccions.

No sabem si és una coincidència o un fet aïllat, però mentre que l’estiu passat el centre de Recuperació de Fauna Silvestre de Menorca va rebre l’ingrés de dues tortugues marines amb problemes, en el que portem d’estiu ja duim 14 tortugues afectades per aquesta o altres problemàtiques.

Primer de tot hem de saber que les tortugues marines per naturalesa són animals que eviten qualsevol interacció amb l’ésser humà, per això si trobem una tortuga marina a la superfície i es deixa agafar, sol significar que alguna cosa no està bé. Tot i que el nostre primer instint, i actuant de bona fe, podria ser intentar llevar un plàstic d’una aleta o estirar d’una cordella que li surt per la boca, sense voler podríem estar condemnant l’animal a un mort segura.

Agafem l’exemple d’una tortuga amb una corda de plàstic enrevoltada a una aleta. Com que no sabem quant de temps fa que la corda està estrenyent l’extremitat, és molt possible que aquesta hagi patit una necrosi (mort de l’extremitat) a causa de la falta de reg sanguini. Si li llevem la corda, un coàgul de sang o sang contaminada per alguna infecció localitzada a l’extremitat constreta, podria entrar en el seu torrent sanguini fent que l’animal morís al cap d’unes hores.

Una altra incidència que ens podem trobar és el d’una tortuga amb un fil o una cordella que li surt de la boca o de la cloaca. Per què és important que no els toquem? En primer lloc perquè a l’altre extrem hi podria haver un ham que, en estirar, es podria clavar més esqueixant part de l’aparell digestiu de l’animal. A més, una dada que no molta gent coneix, és que les tortugues marines tenen l’esòfag cobert amb unes petites dents (espícules) que miren cap a l’estómac i que eviten que les preses puguin retornar cap a la boca. Si estirem de qualsevol cos aliè, com una corda o un plàstic, aquest es quedaria enganxat a les espícules trencant el plàstic encara més o, en cas de fer molta força, trencant les mateixes espícules.

Per una altra banda, el fet de portar a les tortugues a un centre de recuperació, com és Palma Aquarium, serveix per detectar i tractar en el cas que les tortugues tenguin alguna altra afectació, a banda de la interacció amb plàstic, com podria ser una pneumònia, deshidratació o obstrucció intestinal.

Per evitar ferir encara més a aquests animals tan singulars i que es troben en la llista d’espècies vulnerables, si trobes una tortuga marina enredada, ferida o que es deixa agafar:

• Telefona l‘112. Encara que estigui morta pot proporcionar informació.
• Si és possible puja-la a bord o porta-la fins a la platja i espera instruccions del Centre de Recuperació de Fauna Silvestre de Menorca.
• Si està fora de l’aigua, no deixis que el sol incideixi directament sobre ella, mou-la a l’ombra i/o cobreix-la amb una tovallola banyada sense tapar-li el cap.
• Si està enredada amb residus, no la desenredis ni alliberis.
• Si porta un ham clavat, no l’hi treguis.
• Si porta un fil o corda que li surt per la boca o la cloaca, no l’estiris.
• Compte amb la boca, poden mossegar.
• No traslladis o deixis a la tortuga capgirada d’esquena sobre la closca.


Deja un comentario

Your email address will not be published.