Skip to content

“250 anys de la fundació del poble des Castell”

Un artículo de Xavier Martín, profesor jubilado y miembro del IME

Vista del Raval i castell de Sant Felip durant l'atac francès de 1756 (Chiesa)
Vista del Raval i castell de Sant Felip durant l'atac francès de 1756 (Chiesa)

Avui, dia 4 de febrer, es compleixen 250 anys del que anomenam fundació del poble des Castell, antiga Georgetown, que va tenir lloc l’any 1771 durant la segona dominació britànica. El document pel qual tenim notícia sobre aquest esdeveniment és el decret o proclamació del tinent general Mostyn, en què ens informa sobre l’odre de demolició de l’antic raval de Sant Felip i les condicions del trasllat per als habitants de la nova vila que estarà ubicada entre Calesfonts i Cala Corb.

Vet ací un breu resum del contingut d’aquest decret o proclamació del tinent general Mostyn, capità general i governador de l’illa de Menorca. Sa Reial Majestat ha manat l’ordre de demolir el raval o vilatge de Sant Felip per fabricar quarters prop de Calesfonts, per la qual cosa, es dona uns terrenys als actuals propietaris de cases i patis situats al raval de Sant Felip per fabricar iguals edificis als que actualment posseeixen. La immediatesa d’aquest trasllat es produeix per mor d’una possible guerra, per aquest raó es començarà ja a efectuar el trasllat el mes vinent, més concretament, el dia 1 de març. Els habitants tindran un termini de tres anys per poder fabricar les seves cases i mantindran els mateixos drets i privilegis que tenien a l’antic raval de Sant Felip. És a dir, els habitants de la projectada vila (la qual és regalia), estaran obligats a comprar dels magatzems del Rei, com sempre han acostumat i no es podran introduir altres articles que siguin de fora de la nova vila. Els seus hereus gaudiran per sempre de la terra i les cases que hauran fabricat dins la nova vila prop de Calesfonts sens pagar cap cens ni lluïsme… A més a més, es mana que les diferents Universitat de l’Illa de Menorca donin allotjament gratis als pobres i als altres que se’ls faci pagar un lloguer raonable. L’ordre, a Maó el 4 de febrer de 1771, és signat per l’Excm. James Wright. Aquesta proclamació fou anunciada a toc de tambor per Josep Olivar, porter (missatger) del Reial Patrimoni, als llocs acostumats de Sant Felip.

Així, doncs, el primer que es va construir de l’actual poble des Castell, l’antiga Georgetown, Vila Jordi anomenada pels seus habitants, van ser els quarters, ja que hi havia la necessitat urgent d’edificar uns quarters per a la tropa perquè els existents a prop del castell de Sant Felip es trobaven en pèssimes condicions. Sabem, a partir d’un document escrit pel Dr. Josep Vilar, capellà de l’antic raval, que per tal de dur a terme la demolició del raval, aquest es va dividir per sorteig en tres parts. Així, la sort va recaure en els castellans que habitaven en la zona central del raval, que corresponia on era l’església del Roser, ells va ser els primers en efectuar el trasllat a la nova vila. Els terminis no es van acomplir com esperaven i encara cap a l’any 1779, segons ens informa el capità Roca al seu diari, hi havia restes de l’antic raval: Ha dies que comensaren a desenrocar las casas quedavan de la arraval de Sant Philip, com també los molins veïns, y los palàcios de la torre y del corenell Ma[ck]helar, y parets, etc.


Comments (6)

  1. ¡Que buena ocasión para haber escrito el artículo en menorquín, en lugar de hacerlo en barcelonés, ahora llamado catalán estandar!

    1. Siento decirle que el documento Mostyn está escrito en catalán estándar, que es como escribían los menorquines desde el siglo XIII. Si lo desea le puedo enviar un fragmento de la transcripció para que lo pueda comprobar. Un abrazo.

Deja un comentario

Your email address will not be published.