Skip to content

“De poca brasa es fa un gran foc”

Un article d'en Josep Ballbè i Urrit

(Foto: PIXABAY)

Aquest proverbi pot semblar sorprenent. Gairebé té, però, vuit segles  d’antiguitat. És més vell que l’anar a peu. Alhora, conté una gran  fondària, amb un ensenyament moral molt bo. Ens mena a analitzar  les conseqüències derivades d’actes petits, que prenen volum i  transcendeixen bastant més enllà. Estem acostumats a cercar algun  detonant en qualsevol procés. Ens preguntem què va originar una  cosa determinada. I podem imaginar-ho com una bola de neu que  llisca muntanya avall, provocant una gran allau. 

Brasa i foc fan una bona parella al món de la paremiologia. També  diem “forn i bugada volen foc de brasa / La brasa del foc / Baix la  cendra, crema / Foc de casa real lluu més que cap altre / Foc d’oliver,  foc de cavaller / Foc d’alzina, foc de fadrina“. Podem veure que  aquesta petita mostra ens suggereix un doble enfocament: ésser  curós i vigilant en front d’un ensurt posterior, d’una banda. De l’altra,  que cal no quedar-se quiet. Com més aviat rutllem, abans entendrem  el sentit de dos adagis complementaris: “a poc a poc s’encén el foc” i “feina començada, mig acabada”. 

Malgrat trobar alguns moments de desànim, al llarg del nostre pas  per aquest món, no podem perdre de vista la idea que “de mica en  mica, s’omple la pica“. És ací on podem dir que l’exemple de la  formiga pren un sentit de referent màxim. No es deixa aclaparar pel  cansament. Malgrat projectar una certa fragilitat i petitesa, sempre sol  associar-les amb tenacitat, constància i treball en equip. Fins que  aconseguieix els seus objectius. 

Deia Woody Allen que “el 90% de l’èxit es basa simplement en  insistir”. D’entrada, pot semblar una afirmació gratuïta o tòpica.  Prefixa, però, uns principis idéntics amb la dita de reblar el clau. Una  acció que consisteix en la reiteració de les coses. Fins al punt de  deixar-les resoltes, aconseguint allò que hom es proposa. 

El foc necessita 3 elements per a mantenir-lo viu en una situació de  supervivència: esca,estelles i combustible. És a dir, un material que  s’encengui a la mínima espurna. Unes petites branques per tal de  prendre bé. I un combustible que en garanteixi la durada i la calor  abundant. En línia filosòfica amb aquest tema, tant de bo que la  moralitat per a encarar la nostra vida actui similarment: amb el trípode  de l’esperança, la rauxa i la constància. Res no ho ha de frenar ! 


Deja un comentario

Your email address will not be published.