Skip to content

“El Santoral al Refranyer”

Un article d'opinió de Josep Ballbè i Urrit

Tant de bo que les nostres escoles facin per recuperar temes "nostres" de sempre. Imagen de günter en Pixabay
Tant de bo que les nostres escoles facin per recuperar temes "nostres" de sempre. Imagen de günter en Pixabay

L’endemà de la diada de Sant Jaume, el calendari ens marca la de Sant Joaquim i Santa Anna, pares de la Verge Maria. En cap punt dels evangelis trobem una mínima referència als pares de Maria. La seva història apareix en el Protoevangeli de Jaume, un text apòcrif. Són noms que, a hores d’ara, ja no es posen a gaire nadons. Se’m podrà etiquetar de nostàlgic, clàssic o carrincló. Tanmateix, crec que la moda de fer la tria lluny de les nostres tradicions de sempre no fa res més que allunyar-nos d’essència i arrels.Voler fiar-ho tot al llenguatge dels milennials, la buidor de les xarxes o les parides dels influencers i el TikTok certifica la superficialitat malaltissa d’una societat prou desorientada i/o perduda. Encara sort en tenim que la paremiologia i el costumari romanen vius de la mà d’autors i poetes com els emblemaàtics Joan Amades, Miquel Martí i Pol, Josep-Maria Espinàs, Josep Pla, Salvador Espriu o el mateix Joan-Manuel Serrat… Per tot plegat, copio avui el bon costum d’en Salvador Alsius, en la primera etapa de TV3: en cloure els Telenotícies, amenitzava el comiat amb referències al santoral de la jornada.

En aquest pic àlgid de l’estiu, el raïm primerenc va agafant color. Encara, però, no té l’estat de dolçor idoni. Seria fàcil pensar que la rima entre aquest fruit i el sant d’ avui ens hauria de regalar força adagis amb presència d’ambdós. Per contra, tan sols n’he trobat un parell:

  • Per santa Anna i sant Quim, tenim raïm.
  • La vinya de sant Joaquim, molta planta i poc raïm (es diu de les coses de gran aparença i poc profit).

Santa Anna sol ésser molt més prolífica en aquest sentit:

  • Per Santa Anna, raïms a la parra.
  • Per Santa Anna, vinya pintada.
  • Pluja per Santa Anna, ja és tardana.
  • Si plou per Santa Anna, aigua per una setmana.
  • Si plou per Santa Anna, plou un mes i una setmana
  • Si plou per Santa Anna, plou un mes I una setmana i omple el fruit a l’avellana.

Tant de bo que les nostres escoles facin per recuperar temes “nostres” de sempre ! Al cap i a la fi, esdevindrà una manera magnífica d’instruir la mainada del futur en el conreu d’uns valors i uns esquemes vitals molt adients al bell mig d’aquest desori que ens toca ballar.

Josep Ballbè i Urrit.


Deja un comentario

Your email address will not be published.