Aquest dimarts comença al Congrés el debat per a la investidura de Pedro Sánchez, el qual es presenta després d’haver arribat a un pacte amb Ciudadanos, el qual li atorga un nombre insuficient de vots, quedant a quaranta escons de la majoria necessària. Davant aquest pacte, des d’Esquerra de Menorca valorem:
1.- Com que és sabut que aquest pacte no prosperarà, és en certa manera superflu dedicar-se a valorar el contingut d’uns acords que no es podran aplicar.
2.- Aquest acord s’ha de veure més com un primer acte de la pròxima campanya electoral, que no com un intent de trobar sortides a la situació creada. No obstant això, sí que s’apunten diverses idees o decisions que s’han de tenir en compte.
3.- Es tractaria d’un acord perquè tot seguís igual. La política regeneracionista que es llança com a fet positiu ha de quedar en entredit quan una de les parts forma part d’aquest temps que es vol superar. En tot cas, les mesures regeneracionistes no poden amagar que no hi ha hagut avancen la derogació de les principals lleis que el PP impulsà contra les llibertats, contra la classe treballadora, contra la convivència entre els diversos pobles d’Espanya.
4.- El Partit Socialista tenia l’oportunitat de contribuir a crear una majoria social progressista que provoqués uin canvi en profunditat no només en l’acció de la política, sinó per recuperar els nivells de benestar que s’han perdut per seguir els dictats de la troika. És cert que podem expressar contrarietat sobre com a gestionat Podemos tot aquest temps de negociació, possiblement perquè pensava més en quedar posicionat per una nova campanya electoral que no en fer possible l’acord de l’esquerra, a través del qual s’hauria pogut avançar en polítiques de transformació, ja que la relació PSOE: 90, Altres: 70, és prou equilibrada com per projectar una influència real sobre les polítiques a realitzar.
5.- Quan el PSOE escolleix Ciudadanos com a soci, elegeix seguir amb la política econòmica dictada des de fora, amb la pèrdua progressiva de drets de les classes populars, i elegeix no acarar el problema de model d’Estat, negant la possibilitat d’un referèndum sobre l’encaix o no de Catalunya amb la resta d’Espanya.
6.- Aquest posicionament del PSOE a l’àmbit estatal, no hauria d’afectar els acords pels quals la majoria d’institucions de les Illes Balears, d’una manera o altra, estan governades per una majoria plural progressista i d’esquerres.
7. La decisió del PSOE i la perspectiva de noves eleccions posa novament sobre la mesa l’oportunitat, per no dir l’obligació, que tenim les forces polítiques de canvi i de transformació per a propiciar una candidatura d’entesa, de suma. Totes les projeccions electorals que es fan per saber què passaria en una pròximes eleccions coincideixen en afirmar que, per un costat, pujaria l’abstenció i que, per altre, es mantindrien molt semblants la distribució de vots i escons. Només amb una modificació dels actors polítics es podria propiciar un canvi, i això és amb la suma de les esquerres. Per això tornem a cridar a la responsabilitat davant el moment que vivim i la necessitat de crear un mecanisme perquè la voluntat de canvi trobi la seva expressió cap a l’esquerra.
Comissió executiva d’ Esquerra de Menorca.