On? Cinquanta llocs de la Menorca secreta

Avui el repte ens porta molt enrere en el temps. En Joan Pons Pons ens proposa trobar un lloc amb milers d’anys d’història.

6.- ON HI HA LA PRIMERA CASA MENORQUINA?

L’illa de Menorca va ser habitada no fa molts d’anys. Els arqueòlegs han trobat restes humanes que han estat datades en el període de temps que va de 2880-2620 abans de Crist. Fins llavors, consideren els investigadors, només es va donar una fase de freqüentació precolonial, sense assentaments estables i, per tant, sense cases. En aquest context la pregunta és pertinent. On es troba la primera casa menorquina? Per força ha de ser una casa primitiva, amb les tècniques constructives de l’època talaiòtica o pretalaiòtica. Està etiquetada? Forma part d’un inventari arqueològic de l’illa? Deu ser una casa amb forma de nau, manera constructiva coneguda com a navetes d’habitació? O els primers habitants de l’illa van aprofitar una cova, una bauma, una barbacana? El que podem estar segurs és que no estava feta de troncs ni recoberta de càrritx com les més contemporànies barraques de calciners o de caraboners que encara es poden veure, enrunades, a les nostres marines. Era de pedra, però on es troba la primera casa menorquina?    

SOLUCIÓ AL CINQUÈ ENIGMA DE LA MENORCA SECRETA.

5.- ON ESTÀ ENTERRAT EL MÀRTIR MÉS FAMÓS DE MENORCA?

A Ferreries. A l’església de Sant Bartomeu situada al nucli antic. Té la porta principal al Pla de l’Església, al costat de l’edifici de la rectoria que mira, els dos poders del poble, la façana de l’ajuntament. De dia sol estar oberta. Pots entrar-hi amb el degut respecte i et trobaràs el mausoleu de pedra picada de marès esculpit pel picapedrer Joan Coll. Dins una capella. Es veu des de la mateixa entrada. Senzilla i, a la vegada, polida i monacal. Hi està enterrat un home jove de tot just 23 anys (havia nascut a Alaior, a Son Sanxo, el 28 de gener de 1913). Joan Huguet Cardona. Va morir a una estança de les cases consistorials. Per tant, a pocs metres d’allà on descansa coronada la tomba amb una pintura de l’artista Nito Serra Huguet i un retrat que s’ha convertit en icònic, si més no a Ferreries, a tota Menorca. Detingut per uns milicians el capvespre del 23 de juliol de 1936 va ser menat a la Sala. Comminat a escopir el santcrist d’un rosari es va negar i va cridar ¡Viva Cristo Rey! Va rebre dos trets al cap del comandant militar, el brigada Pedro Marquès Barber. Va ser dipositat damunt el llit dels meus avis paterns i, a pesar de ser auxiliat pel metge Jaume Borràs, va morir a les 21,00 hores després d’haver rebut la Santa Unció dels malalts. En cap moment va recobrar el coneixement. Va ser enterrat al cementeri de Ferreries. Anys després, les seves restes van ser traslladades a l’església de Sant Bartomeu. El 13 d’octubre de 2013 va ser beatificat.

 

 

1 comentario en «On? Cinquanta llocs de la Menorca secreta»

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *