Tinya (Anagallis arvensis)

El GOB Menorca ens presentarà cada setmana una nova secció: Plantes de Menorca. Avui comencem amb la tinya. Aquesta serà una forma de conèixer, cada cop millor, la flora que tenim al nostre voltant.

De floretes blaves o bé ataronjades, aquesta és una planta molt comuna als cultius i vores de camins. El nom de tinya s’aplica de manera imprecisa a diferents espècies d’herbes que es fan entre els sembrats. La que tractem aquí vegades se l’anomena tinya blava, tinya morada o tinya vermella, segons el color de les flors, o també picapoll i morrons. Morrons és un altre nom que s’empra per diferents males herbes.

La tinya es coneix fàcilment per ser una planta herbàcia delicada, de tiges quadrangulars amb les fulles ovades apuntades, inserides una contra l’altra, i sobretot per les flors amb cinc pètals, petites però de colors cridaners, sigui blau, ataronjat, salmó o encara altres. Està florida molt de temps, de febrer a octubre. Viu a bona part del món.

A la tinya se li atribueixen molts d’usos medicinals poc provats. Igual que altres espècies pròximes, s’emprava contra l’epilèpsia i problemes mentals, pel que s’anomenaven herbes de locos. És una planta comestible de baixa qualitat, i en tot cas en poca quantitat perquè té algunes toxines. Les parts tendres es poden menjar en ensalades, o també cuinar-se com a verdura. Hi ha qui l’empra com a repel·lent d’insectes. També s’ha utilitzat per rentar o banyar-se.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *