Vidriella (Clematis flammula)

La vidriella és una planta enfiladissa que floreix espectacularment a l’estiu. A Menorca és especialment abundant a dunes i sòls arenosos, cobrint de blanc altres arbustos, amb les seves flors oloroses.  Les fulles estan dividides dues o tres vegades i acaben en folíols amb pecíols llargs. Les flors tenen quatre o cinc pètals allargats, i un floc d’estams al centre. Els fruits són com a pipidetes amb una coa llarga i peluda. El seu nom ve del llatí vitis, en diminutiu, que és com s’anomenaven els ceps, pel seu creixement semblant.

 

La vidriella és una planta tòxica en verd, però perd la seva perillositat si es cou o s’asseca. De fet s’emprava molt com a farratge un cop assecada, ja que és de les poques plantes que es pot collir a l’estiu. Si es frega la pell amb la planta verda provoca irritacions, pel que també es coneix com a herba de llagues. Es conta que antigament els captaires picarescs s’autoproduien llagues amb aquesta planta per a que els planyessin, i que després les guarien fàcilment amb fulles de bleda.

 

Les llargues tiges es poden emprar en cistelleria. És una planta que s’ha plantat per estabilitzar dunes, i és agraïda en jardineria.

 

.- Aquest és un article del GOB Menorca

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *