Skip to content

Un moment clau per a Cala en Porter

Llorenç Pons Llabrés- Junts per Lô, Alaior

 

 

El model econòmic que han seguit les Illes Balears en els darrers 40 anys ha originat la creació d’urbanitzacions que amb els anys s’han convertit en nuclis de població permanents. Els municipis compten ara amb el nucli tradicional i alguns nuclis més sorgits de les àrees turístiques, que han evolucionat de manera diferent. No és igual una urbanització on quasi tota l’activitat és només d’estiu que un nucli amb centenars de persones que hi tenen la llar i el centre de l’activitat familiar.

Cala en Porter ha arribat a més de 1.200 habitants permanents i a una superfície superior a alguns nuclis tradicionals de l’illa. En teoria i per llei, les necessitats dels ciutadans que hi viuen s’han d’atendre amb el mateix nivell de drets i deures que els que correspondrien a altres racons del municipi. Però no és fàcil passar d’una urbanització de negocis i residències estiuenques a les condicions d’un barri urbà més. S’hi han de dedicar sistemes per aconseguir-ho.

Han fet falta moltes inversions públiques que han compensat les mancances de les promocions privades inicials, i prou que se n’hauran de fer encara. El Pla de dinamització turística, la nova depuradora, les millores a la platja, van retornar a Cala en Porter aquella dignitat de ser un dels racons més bells de Menorca. La reivindicació de l’Associació de Vesins i la solidaritat dels governs progressistes han estat decisives.

L’evolució de la zona i del mercat immobiliari han fet que molts menorquins antics i de nova fornada s’hi hagin instal·lat pel que ofereix de residencial extensiu. Però no ens enganyem, la desarticulació per la distància i les comunicacions incòmodes amb Alaior, provoquen unes circumstàncies específiques que reclamen una gestió diferent de l’actual.

Cala en Porter necessita el protagonisme viu, la iniciativa dels qui l’habiten, perquè en puguin fer el lloc adequat, amb les condicions que elegesquin ells, per donar més valor a les seves vides i a les seves inversions.

Ja fa mesos que defensam la creació d’una Junta de Districte Municipal per avançar en l’autogovern. Aquesta setmana, diumenge, Junts per Lô explicarà a Cala en Porter l’experiència d’autogestió de zones de Mallorca que poden servir de referents d’allò que podria ser un segon moment clau en l’evolució de Cala en Porter.

 

 

 

 


Deja un comentario

Your email address will not be published.


[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]