Skip to content

“PROTOCOL PER ALS MITJANS DE COMUNICACIÓ” O COMO BUROCRATIZAR LAS RELACIONES CON LA PRENSA

Joan Triay, portavoz de UPCM

En una deliciosa entrada colgada hoy en la web del Ayuntamiento de Ciutadella, titulada “Protocol per als mitjans de comunicación” firmada por el Sr. Sergi Servera, concejal de la nueva “área de Comunicación, Transparencia y Nuevas Tecnologías” queda claro que el equipo de gobierno ha avanzado profundamente en la burocratización del trato que  piensan dispensar a la prensa.

Paradójicamente, las prudentes medidas enumeradas en el “Protocolo” del concejal de la nueva área de “Comunicación” parecen capaces por si mismas de crear un serio problema de incomunicación con la prensa a la vista de las reacciones provocadas en bastantes miembros del colectivo formado por “el personal periodista” (por decirlo en la pintoresca expresión que utiliza en la web municipal el propio regidor de comunicación).

En resumen, el delicado “Protocolo” establece que a partir de ahora “no s’atendran, per norma general, les trucades directes als regidors i a les regidores abans de les 16.30 hores”. Por lo que “cal seguir” el impecable “procediment” que se describe a continuación:

Para empezar –y exceptuando “peticions d’urgència cursades durant el capvespre”, cuando el “personal periodista” sí podrá osar intentar dirigirse directamente “al regidor o a la regidora de la subàrea corresponent, d’acord amb el cartipàs de delegació de funcions que va aprovar l’equip de govern”,  la sensibilidad del Protocolo asegura en principio que SIEMPRE en vez de “la versió del regidor o de la regidora sobre una noticia” se recibirá la versión del responsable de prensa y protocolo y sólo agotada esta “primera vía” se podrá contactar –a través de la intermediación del concejal de comunicación- con el regidor o regidora con quien la prensa desee hablar. Entonces esos concejales, en un alarde de espontaneidad atenderán a los periodistas de 16,30 a 17,30 horas “si no hi ha ordre contrària o un acord diferent” -faltaría más-, y siempre que se trate de “temes prèviament exposats i concertats durant el matí”

Es admirable la agilidad del mecanismo concebido por el concejal de comunicación: Efectivamente, para contactar con el regidor o regidora que “el personal periodista” desee, bastará después de agotar la “primera vía” pasando SIEMPRE por el “personal responsable de Premsa i Protocol”, dirigirse “al correu electrònic del regidor de comunicació” y si este intermediario no se digna contestar se entenderá que el concejal o concejala que la prensa quiera contactar “estarà disponible en la franja horària aproximada de 16.30 a 17.30 hores”. Claro que si en vez de una cuestión anodina, se trata nada más y nada menos de un espinoso “assumpte sobre el qual cal fixar una postura”, entonces el resultado del contacto con el regidor o regidora tan trabajosamente logrado por el “personal periodista” quedará en nada de momento, porque entonces resulta que “entenent el criteri transversal i el treball en equip que té aquest equip de govern” el concejal o concejala se limitará a  “exposar al o a la periodista, a l’adreça electrònica facilitada o al telèfon proporcionat, que en relació a determinades informacions (si és el cas de la petició) el regidor o la regidora, abans de fer-ne públiques les intencions, haurà de consensuar-les primer amb la resta dels membres dels diferents grups del Govern…”

Sinceramente sino lo leo no lo creo, después de tanto criticar a “la casta” y con razón las corruptelas, privilegios y chollos del PPSOE y compañía, desde una agrupación participada mayoritariamente por “Podemos” como es G x C después de haber olvidado en un santiamén varias promesas sobre dedicaciones, sueldos, etc., se apresuran a atrincherarse en una especie de torre de marfil elitista apenas han tocado poder tratando a los periodistas con una prepotencia nunca vista.

Vamos que el equipo de gobierno progresa que es una barbaridad en cuanto a poner barreras a los periodistas, la burocratización de las relaciones con la prensa y el distanciamiento con la opinión pública.

 

Joan Triay

 

ANEXO

 

“Protocol per als mitjans de comunicació

Peticions als regidors i a les regidores cursades durant el matí

No s’atendran, per norma general, les trucades directes als regidors i a les regidores abans de les 16.30 hores.

“1) El personal periodista (sic.), per obtenir informació d’un tema o contrastar i recaptar la versió del regidor o de la regidora sobre una notícia, haurà d’adreçar-se SEMPRE telefònicament o per correu electrònic al personal responsable de Premsa i Protocol. O bé, una volta esgotada la primera via, com a segona alternativa, s’haurà d’adreçar al correu electrònic del regidor de Comunicació.

Al missatge de correu electrònic s’haurà d’exposar clarament el tema que es vol tractar amb el regidor o la regidora. L’escrit ha d’incloure sempre un telèfon de contacte per localitzar el o la periodista.

En tot cas, i si no hi ha ordre contrària o un acord diferent, els regidors i les regidores atendran les telefonades dels mitjans de comunicació aproximadament de 16.30 a 17.30 hores sobre els temes prèviament exposats i concertats durant el matí.

El regidor o la regidora, en funció de la informació que se li sol·licita, haurà de:

Si són temes del dia a dia dins l’àrea de gestió:

2.1) Com s’ ha dit, concertar amb el o la periodista una hora d’atenció per atendre el requeriment d’informació. Si no hi ha aquesta comunicació, s’entén que el regidor o la regidora estarà disponible en la franja horària aproximada de 16.30 a 17.30 hores.

Si és un assumpte sobre el qual cal fixar una postura, entenent el criteri transversal i el treball en equip que té aquest equip de govern:

2.2) Exposar al o a la periodista, a l’adreça electrònica facilitada o al telèfon proporcionat, que en relació a determinades informacions (si és el cas de la petició) el regidor o la regidora, abans de fer-ne públiques les intencions, haurà de consensuar-les primer amb la resta dels membres dels diferents grups del Govern. Només mitjançant aquest procediment es pot garantir que la informació publicada és la posició com a equip sobre el tema. Per tant, en determinades qüestions puntuals difícilment es podrà oferir als periodistes una resposta immediata. En tot cas, la responsabilitat del regidor o de la regidora serà tenir en compte la sol·licitud del o de la periodista i donar-li, com a responsable de l’àrea, una resposta tan prest com sigui possible.

Peticions d’urgència cursades durant el capvespre

1) El personal periodista (sic.), davant una informació d’urgència que sorgeix al capvespre i que, per tant, no pot esperar als canals ordinaris, s’adreçarà al regidor o a la regidora de la subàrea corresponent, d’acord amb el cartipàs de delegació de funcions que va aprovar l’equip de govern.

2) Durant el cap de setmana i els dies festius el procediment a seguir serà el mateix.

Sergi Servera Moreno

Regidor de Comunicació


Deja un comentario

Your email address will not be published.