Skip to content

“Prioritzem renovables, no gas canalitzat”

Un artículo del GOB Menorca


Menorca necessita transitar amb urgència cap a les energies renovables. Les dades que es van donant a conèixer en relació a la contaminació de la central elèctrica fan que la situació sigui cada vegada més insostenible. En aquest context, voler construir una xarxa de gas canalitzat per tots els carrers dels pobles de l’illa és una idea obsoleta, que no respon a la necessitat de l’illa de fer energia de manera autònoma i més neta.

La falta de manteniment i de previsió va fer que s’anul·làs el cable submarí de connexió elèctrica amb Mallorca. Aquest aïllament ha suposat incrementar en un 15 % l’activitat de la central del port, que genera electricitat cremant fuel i gasoil, amb uns motors antics que cada vegada més estudis posen en entredit.

L’inexplicable vet a les renovables que el govern central ha aplicat durant anys, ha frenat la possibilitat d’anar implementant a l’illa diferents projectes d’energies netes que s’havien dissenyat. Ara que el govern de Madrid ha tornat a apostar per la salut dels ciutadans i el medi ambient, Menorca ha de posar a la seva agenda el tema energètic com a qüestió prioritària.

Hi ha un clam mundial que creix demanant la transició energètica per abandonar els combustibles fòssils. Per aquests motius, des del GOB es considera que no té sentit abordar ara la construcció d’una enorme trama de canalitzacions (més de 500 Kms) per oferir gas als domicilis de l’illa. Això torna a ser diners per les constructores i les elèctriques, i allargar la dependència dels combustibles contaminants que hem de comprar fora del país.

Menorca ha de poder implementar renovables, amb criteris d’integració paisatgística i amb participació de capital local, per convertir la producció d’energia en una activitat que deixi rendiment a l’economia insular i que faci baixar de manera substancial les emissions de fums de la central elèctrica.

La revisió del Pla Territorial Insular, que es troba pendent d’aprovació per part del Consell Insular, ha d’aportar les prioritats de zones aptes i les normes de construcció dels parcs de renovables. No podem estar molts de mesos sense disposar d’un instrument tan estratègic quan el mercat s’està tornant a activar.

Prioritzem les renovables, aquesta és la necessitat ambiental i econòmica de Menorca, que ara gasta devers 270 milions d’euros anuals en importar combustibles fòssils. Com que no podrem prescindir del tot de la central, que sempre quedarà per a casos puntuals i emergències, el gas pot ser útil per a substituir el fuel i el gasoil, que contaminen bastant més. Però això no té res a veure amb construir una xarxa de canalitzacions per fer arribar el gas a totes les cases. A les cases hi ha d’arribar electricitat feta amb energia neta. Quan abans millor.


Deja un comentario

Your email address will not be published.