Skip to content

“Bou solt es llepa com vol”

Un article d'en Josep Ballbè i Urrit

(Imagen: PIXABAY)

Al llarg de la meva vida laboral, vaig tenir la sort de no tenir caps  cabuts. Ho dic en el sentit de l’autoritarisme o el control excessiu.  Procurant guanyar-me la confiança de cadascun d’ells, me’n sortia  prou bé. No m’importava que m’apretessin força, en el sentit  d’engaltar-me força feina. Poc a poc, pe. rò, imprimint un cert grau  d’estima per la tasca encomanada, feia per trobar-m’hi còmode.  Alhora, el nord del meu criteri anava en la direcció de retre el millor  servei possible al client. Em costa entendre, pocs anys després, que  el client bancari hagi esdevingut un ninot, amb menys valor que un  zero a l’esquerra.

També em pregunto el motiu pel qual els empleats d’aquestes entitats  no es rebel.len contra la decisió patronal d’actuar contra l’ètica  comercial del bon servei tradicional a la clientela. Estic tip que, tot  sovint, el conjunt d’empreses de serveis es passin pel folre del clatell  el respecte al nucli central del seu negoci. Entenc com una presa de  pèl les enquestes de satisfacció i algunes respostes de llurs serveis  d’atenció al client a les queixes que reben.

En aquest sentit, em ve “clavat” i em quadra el text que acabo de  situar al títol de la columna. La llibertat és quelcom tan preuat i bàsic  que cal reivindicar-ho sense defallir. Des de la meva perspectiva de  jubilat, sóc jo qui disposo i organitzo el meu temps. Com a client d’un  banc, no puc permetre que m’enredin estrafolariament, a mà armada.  Que un altre decideixi per mi, triant opcions errònies, desajustades,  injustes i burlesques.

Cap animal lliure no necessita cabestre. Tan sols quan són en  captivitat o els utilitzem en feines agrícoles feixugues i els sotmetem:  ” a bèstia solta no li cal cabestre”. O bé “bou sense cabestre es llepa  allà on vol“… La llibertat és el tresor més gran de l’home. Ben per  damunt de qualsevol altre. Per a Jean-Paul Sartre, el fet de no estar  condicionat per cap diferència socio-cultural o econòmica és  fonamental i innegociable. Per tant, la teva llibertat acaba on  comença la meva. Això ho ha d’assumir la banca que queda –cada  cop més concentrada– després de l’escabetxada derivada del crash  de “Lehman brothers… and others“, de 2008…Si els banquers  espanyols insisteixen a provocar la gent, per la meva part m’entestaré  a esvalotar el personal. Els pagarem amb la mateixa moneda.  Sobretot en base a la tesi del ” tal faràs, tal trobaràs“.

 


Deja un comentario

Your email address will not be published.