Skip to content

“Diners fan diners”

Un article d'en Josep Ballbè i Urrit

(Foto: PIXABAY)

Es diu que no donen la felicitat. Si acceptem aquesta premissa, no  puc entendre la falera de la gent que per el nord per ells, de forma  malaltissament compulsiva. Es deixen guiar pel principi del refrany “On vas, diners ? Allí on n´hi ha més”… I es queden tan panxos.  

Certament no fan cap nosa. L´aferrament desmesurat i obsessiu ens  dóna exemples patètics i menyspreables. Sense gratar-me massa la  memòria del cervell, recordo –entre molts d´altres– els mals  exemples repel·lents d´en Javier de la Rosa (casos KYO i Grand  Tibidabo), el “clan” d´en Jordi Pujol (papers d´Andorra), José Luis  Roldán (ex.director de la Guàrdia Civil), Mario Conde (amb Banesto),  el saqueig d´en Fèlix Millet (al Palau de la Música catalana) o el d´en  Joan Carles I (rei emèrit). Déu n´hi do, quins pebrots ! Amb argúcies  de tota mena, tots ells han fet per posar pals a les rodes de qualsevol  investigació judicial…i anar-hi anant. 

Amb diners, es paga tot. Amb diners, torrons”. Ara que tenim Nadal  a tocar, aquest adagi em fa pensar en aquelles comilones passades  de voltes, sense solta ni volta. Es reprodueixen aquelles bacanals  romanes on empalvaven els àpats, passant pel bany a forçar-se, fins  i tot els vòmits. 

Tenint el necessari per a viure, el món actual necessita una sacsejada  per a recuperar principis cabdals. Aquesta crisi sistèmica eixampla,  cada dia més insospitadament, els desnivells i diferències entre uns  i altres: entre els rics, cada cop menys però farcits de calerons fins a  les celles… Contra els marginats, cada cop molts més i amb recursos  mínims. Ací, recórrer al paraigües de la Constitució –en aquesta  setmana plena de ponts i “aqüeductes”– és tocar a morts. Tinc tot el  dret a pensar que la classe política s´embafa la boca i són quatre mal  comptats els qui hi solen anar bé. Si aquest document farda de 43  anys d´antiguitat, hi ha massa assignatures pendents que esmenta,  per a no dir o fer res: un habitatge digne, un treball prou ben  remunerat, una sanitat universal i un sistema educatiu ferm i arrelat. 

A casa pobra, fora gos !”: una llar sense recursos, ha de prescindir  d´allò que és innecessari. Retornant al què deia, doncs, menys  xerrameca i més coherència i realitats tangibles ! 


Deja un comentario

Your email address will not be published.