Skip to content

“Al juliol tota la roba al vol”

Un article d'en Josep Ballbè i Urrit

(Foto: PIXABAY)

Avui encetem aquest mes, que molts consideren el més temible de  tots. Quan es fa alguna bugada, les peces de roba es cremen. Els  garrins i les llocades que hi neixen es moren. Té les seves genialitats,  tot i que uns el veuen benigne i d´altres, malèvol. Malgrat tot, d´acord  a la dita del que “de gustos, no hi ha res escrit”, deixem-ho córrer. 

Se celebren un munt de festes majors i són munió els qui festegen la  diada del seu sant patró: com ara Esther, Isabel, Fermí, Enric, Carme,  Aleix, Frederic, Elies, Daniel, Cristina, Jaume, Anna, Joaquim,  Natàlia, Marta, Bonaventura o Ignasi. Raó de més, doncs –amb els  dies més llargs– per a mostrar-se en un to joliu i gentil. 

És el 7è. mes de l’any. En l’antic calendari romà es deia “quintilis”, en ocupar la 5ª. posició. Se li va canviar pel de “iulius” en honor a Iuulis  Caesar, després del seu assassinat, perquè havia reformat el  calendari i es creia que havia nascut en aquell mes. “A primers de  juliol, un pas de caragol. A darrers, una hora s’ha perdut de sol”. 

Tanmateix, jo sóc dels qui penso que més aviat malbaratem massa  temps de lleure, penosament. La resta de l´any, solem queixar-nos  de manca d´hores…i, quan ens sobren, les matem matusserament. 

“Al juliol, a l’era hi fa un bon sol i pobres dels qui són al sol”. Al cau  d´una bona ombra o amb l´ajut d´aire condicionat, hem de trobar  minuts per cloure temes penjats de l´agenda. Per contra, el rei dels astres garanteix i certifica la dita del “juliol no se´n va sense verol”. El  raïm canvia el seu color i augura una verema exitosa i un most molt preuat, poques setmanes després. “El juny diu al juliol: jo he plogut;  tu fes bon sol”. De fet, alhora és conegut com el “mes del sol”. D´ací  tiben un seguit d´adagis ben eloqüents i prou sorneguers: “Pel juliol  balla qui vol / Pel juliol beure, suar i la fresca buscar / Pel juliol molt  soroll i poc brou / Pel juliol molt soroll i poques nous / Pel juliol pica el  sol, la dona i el cargol”… Amb tot plegat, bo és prodigar trobades  d´amics per a prendre un refresc. Cal recuperar temps del que ens  va robar un parell d´anys de pandèmia.  

S´ha de combatre set i suor: “pel Juliol, beure, suar i la fresca buscar”. Al món animal, “del llop sentiràs el primer udol”. Amb aquest  nodrit estol de dites paremiològiques, acabo desitjant un mes de  conya per a tothom, si Déu vol. Això sí, ben aprofitat ! El temps és or. 


Comment

  1. … las referencias confesionales son ridículas en un artículo dedicado al caluroso mes de julio… que si el santoral de tal o cual nombre, menuda memez, es como decirle a alguien, te felicito porque te llamas igual que el presidente del gobierno, o que la ministra de tal o cual… una tontería que no se comprende… y terminar el artículo con esa coletilla de …”si 10 vol”… pues qué quieres que te diga, hay que completarla con …”i si no vol, també…”, porque ese ectoplasma no tiene poder alguno sobre el devenir humano, somos los dueños de nuestros destinos, a ver si hablamos con propiedad y dejamos estas chorradas que descansen el el olvido de la historia…

Deja un comentario

Your email address will not be published.