Ja tenim encetat un nou mes. El pmer del darrer trimestre de l´any. I “diu el pinsà, quan vel´octubre, quin fred farà”. D´uns anys ençà, hem d´estar pendents dels “partes” d´oratge de l´egarenc Francesc Mauri o dels seus col·legues Tomàs Molina, Eloi Cordomí o na Gemma Puig, entre d´altres. El tan manit canvi climàtic ens té acostumats a festejar la castanyada en màniga curta, amb el suport d´una jaqueta. El temps está boig. Això sí, “a mig octubre, prou llampuga / el fred d´octubre fa créixer la llana / i dels fruits de l´octubre ningú no en viu”.
Els tarotistes diuen que “de llunes, la de gener i la d´octubre, també”. Un text amb un nuli ben curiós. Si més no, perquè cada cop són més els qui creuen –a peu clucs– en les referències zodiacals. De fet, val a dir també que “de l´aigua de l´octubre i del sol de maig, en neix el blat”: un aliment bàsic. Molt més., ara que les serrells de la guerra d´Ucraïna –primer productor mundial de gra– ens el posa tan car.
“Les ventades d´octubre porten els ocells i maten l´oruga”. De pas, faran bé en teledirigir els núvols. Si més no, de cara a garantir pluja que ompli els pantans i redreci els estralls de la sequera i les restriccions. Des d´ací, aprofito l´avinentesa per a convidar els creients, adreçant precs i novenes a les tres Verges del mes (Roser, Begonya i Pilar), com aquell que fa vots orientats a arranjar situacions de forta preocupació, pandèmia o qualsevol mal. Alhora ho agrairan els boletaires, Santa Teresa, moixonera que ompliran llurs cistells amb moixernons, llenegues, carlets, rovellons, ceps, groguets, camagrocs i altres espècies.
Som davant d´unes mes que sovint no saps per on agafar-lo. De vegades, des d´una imprevisió absoluta. Faig aquesta afirmació amb total respecte de cara als qui avancen previsions telemàtiques. Aquestes, també els convé saber-les per part dels caçadors. Tot i que, “en octubre, Sant Francesc: ves-te´n a caçar i no tornis, si no caces res”... I per part dels ornitòlegs, que se´n recorden d´un altre adagi prou conegut: “Santa Teresa moixonera” (es diu perquè la seva festa de Santa Teresa –15 d’octubre– s’escau en ple temps de passa o migració d’ocells). En tot cas, m´encisen les tradicions i la paremiologia ! En un món tan tecnificat, advoco per recuperar vells costums. Ens hem de desempallegar d´aquesta dependència tan punyent. Dit això, benvingut octubre !
… interesante artículo que informa de los usos y pautas del parenóstic de las gentes del campo, tan cultas ellas en lo suyo de fauna, flora y meteorología… y tan inocentes y crédulas en cuanto a la comida de coco de la iglesia y sus santos a los que hay que dorar la píldora… supuestamente… y como tal, aprovecha para hacer apologética de que hay que rezar y tonterías de esas, estropeando a la postre lo que decíamos de un buen artículo que era a priori…