Skip to content

“Per l’octubre el temps renega”

Un article d'en Josep Ballbè i Urrit

Se prevé que las precipitaciones sean intensas en las próximas horas
Se prevé que las precipitaciones sean intensas en las próximas horas

Ja tenim encetat un nou mes. El pmer del darrer trimestre de l´any. I “diu el pinsà, quan vel´octubre, quin fred farà”. D´uns anys ençà, hem  d´estar pendents dels “partes” d´oratge de l´egarenc Francesc Mauri  o dels seus col·legues Tomàs Molina, Eloi Cordomí o na Gemma  Puig, entre d´altres. El tan manit canvi climàtic ens té acostumats a  festejar la castanyada en màniga curta, amb el suport d´una jaqueta.  El temps está boig. Això sí, “a mig octubre, prou llampuga / el fred  d´octubre fa créixer la llana / i dels fruits de l´octubre ningú no en viu”. 

Els tarotistes diuen que “de llunes, la de gener i la d´octubre, també”.  Un text amb un nuli ben curiós. Si més no, perquè cada cop són més  els qui creuen –a peu clucs– en les referències zodiacals. De fet, val  a dir també que “de l´aigua de l´octubre i del sol de maig, en neix el  blat”: un aliment bàsic. Molt més., ara que les serrells de la guerra  d´Ucraïna –primer productor mundial de gra– ens el posa tan car. 

“Les ventades d´octubre porten els ocells i maten l´oruga”. De pas,  faran bé en teledirigir els núvols. Si més no, de cara a garantir pluja  que ompli els pantans i redreci els estralls de la sequera i les  restriccions. Des d´ací, aprofito l´avinentesa per a convidar els  creients, adreçant precs i novenes a les tres Verges del mes (Roser,  Begonya i Pilar), com aquell que fa vots orientats a arranjar situacions  de forta preocupació, pandèmia o qualsevol mal. Alhora ho agrairan  els boletaires, Santa Teresa, moixonera que ompliran llurs cistells  amb moixernons, llenegues, carlets, rovellons, ceps, groguets,  camagrocs i altres espècies. 

Som davant d´unes mes que sovint no saps per on agafar-lo. De  vegades, des d´una imprevisió absoluta. Faig aquesta afirmació amb  total respecte de cara als qui avancen previsions telemàtiques. Aquestes, també els convé saber-les per part dels caçadors. Tot i  que, “en octubre, Sant Francesc: ves-te´n a caçar i no tornis, si no  caces res”... I per part dels ornitòlegs, que se´n recorden d´un altre  adagi prou conegut: “Santa Teresa moixonera” (es diu perquè la seva festa de Santa Teresa –15 d’octubre– s’escau en ple temps de passa  o migració d’ocells). En tot cas, m´encisen les tradicions i la  paremiologia ! En un món tan tecnificat, advoco per recuperar vells  costums. Ens hem de desempallegar d´aquesta dependència tan punyent. Dit això, benvingut octubre ! 


Comment

  1. … interesante artículo que informa de los usos y pautas del parenóstic de las gentes del campo, tan cultas ellas en lo suyo de fauna, flora y meteorología… y tan inocentes y crédulas en cuanto a la comida de coco de la iglesia y sus santos a los que hay que dorar la píldora… supuestamente… y como tal, aprovecha para hacer apologética de que hay que rezar y tonterías de esas, estropeando a la postre lo que decíamos de un buen artículo que era a priori…

Deja un comentario

Your email address will not be published.