Skip to content

“La intel·lectualitat”

Un article d'en Josep Ballbè i Urrit

Javier Marías.
Javier Marías.

El perfil d’un escriptor o periodista intel.lectual és, actualment, més  necessària que mai. En una època històrica tan convulsa com ara,  perdre una figura tan rellevant com en Javier Marías és un cop massa  fort. Des de la Diada de Catalunya –que ens va dir adéu– no m’havia  perdonat el fet de no escriure quelcom sobre ell. Dec ésser curt de  feina, però faig vots per tal que el diari “El País” li trobi un relleu ràpid  al seu suplement dominical. Jo era un lector seu, fan fidel des de  sempre i gairebé em sento orfe. Ell i jo érem de la mateixa quinta.  Potser aquest detall explica part del què em seduia. En tot cas,  certifico i pondero –en justa mesura– la fondària de dels seus  articles. Sempre en treia un pòsit d’optimisme. Un hàlit d’empenta. 

En aquesta conjuntura, tibaré d’alguna cita textual que ho avala. Per  exemple “mai no desdenyis les idees imaginatives. A elles, s’hi arriba  pensant i reflexionant molt, amb un punt d’agosarament / Les  mentides són això, tot i que tot té temps d’ésser cregut / No tot es pot  saber. Em posa malalt, però, la impunitat“… Aquesta darrera reflexió  em fa pensar en tanta gent –adulta o jove, indistintament– que  malbarata el seu temps de lleure. Mai no troben una estona per a  cercar una lectura adient. Per contra, s’empassen estoicament hores  i hores de televisió barroera i inconsistent. Fan cas dels xixarel.los  encabits en la moma política que amb prou feines saben què diuen. 

No endebades –i aquest parell de dites següents també són del  nostre personatge– “ja fa un segle que es va deixar d’educar els  infants per a convertir-los en adults. Més aviat, la gent gran de la  nostra època s’educa per a no deixar d’ésser nens / El col.legi ve a  ésser un microcosmos que reuneix tots els tipus psicològics: el  covard, el noble, el brut, l’espavilat… Indispensable per a conèixer les  persones“. Quina pena, oi ? Fa de mal dir. Tanmateix, sense voler  caure en una visió pessimista, anem enrere com crancs. 

La utopia dels qui entreveiem el somni d’un món millor topa, moltes  vegades, amb una imatge: la de qui s’ofega dins l’aigua mentre uns  quants fan per empènyer-lo avall. Per tant, el fluxe setmanal constant  de reflexions d’un gran professional com ell requereix la recerca  d’algun altre escriptor que conrei i moduli la ment del ciutadà normal  i corrent. Al cap i a la fi, la intel.lectualitat és un tresor de gran vàlua.  L’hem de defensar sense defallir. 


Deja un comentario

Your email address will not be published.