Skip to content

‘Adobs orgànics, residus i alimentació’

Un article d'en Francesc Mauri


Sovint, vaig a la deixalleria a portar les coses que no poden anar als contenidors. Suposa feina zero, ja que quan tinc 3 o 4 coses alhora m’aturo a la deixalleria tornant de la feina (a l’anada encara no està oberta). Benefici mediambiental i de gestió de residus i benefici econòmic, en el cas de Terrassa, el meu municipi, amb més de 13 visites anuals, em redueixen un 20% el rebut municipal anual de residus. Doncs bé, a més a més, per les plantes del balcó del pis, un parell de cops a l’any agafo adob orgànic que, de forma gratuïta, es pot recollir. La procedència és clara. És producte del tractament dels residus. Economia circular 100%. Us animo a utilitzar l’adob orgànic a l’hora d’alimentar les vostres plantes. Avui en dia, hi ha gran quantitat de fertilitzants químics i molt manipulats, alterant molt i deixant empremta a les terres i espais verds. L’adob orgànic és molt equilibrat i cada cop serà més abundant tenint en compte la separació d’aquesta fracció en les deixalles. Animeu-vos a separar els residus ara que, a la major part del municipi, hi ha contenidors de tots tipus. L’aprofitament de les deixalles orgàniques facilita la producció d’aquests adobs. Supereu la mandra (única excusa real que se m’acudeix) i poseu-hi fil a l’agulla a l’hora de reciclar. M’oblidava també d’una cosa i és que en el cas de la matèria orgànica és fonamental i bàsic no llençar-hi coses que no corresponguin. Davant de dubtes, és millor llençar allò que no sabem a la fracció del rebuig.

Però permeteu-me que vagi més enllà. A la botiga, al mercat, al supermercat, en els productes alimentaris, sovint llegim “producte eco”. Molta gent, per culpa de publicitats contradictòries, poc exactes i fins i tot falses, no sap que significa. Senzillament, aquells tomàquets, aquell enciam, etc. han estat conreats amb adobs orgànics. Sense fertilitzants químics. Això, no cal dir-ho, té un benefici directe per la salut nostra, però també té un benefici directe per la salut del nostre entorn. Pensem en el Mar Menor a Múrcia. Podrit literalment per diversos motius però, sobretot, per l’excés de química a l’agricultura. Per tant, sempre que us sigui possible, per oferta, per preu, etc. trieu productes ecològics. Trobareu per exemple, en conserves, embolcalls, etc. Una bandera verda que pot ser la de l’entorn català amb segell CCPAE, la de l’entorn espanyol o la de l’entorn europeu. Aquí ja podríem obrir un segon article. Si consumim “llet eco” portada de França o portada de Catalunya seran igualment eco? Sí. No portaran adobs químics, però el transport i logística des de França la deixarà ben coixa des del punt de vista Km0. No és fàcil, però és possible si hi ha voluntat. Com tot.

.- Aquest és un article d’en Francesc Mauri i AMIC per a Menorcaaldia


Deja un comentario

Your email address will not be published.