Skip to content

8M Igualtat o conflicte

Manifest d'UGT i CCOO

Imatge de l'acte celebrat aquest dimecres a Maó pels sindicats UGT i CCOO (Foto: Tolo Mercadal)
Imatge de l'acte celebrat aquest dimecres a Maó pels sindicats UGT i CCOO (Foto: Tolo Mercadal)

UGT i CCOO actives per a la igualtat efectiva a l’àmbit laboral

Tant CCOO com UGT tenim com a objectiu prioritari aconseguir la igualtat efectiva especialment en l’àmbit laboral, per això ens comprometem a través de les nostres accions diàries a assolir-la.

Aquest any ressaltem els avenços produïts en matèria d’igualtat gràcies a la reforma laboral del 2021. D’altra banda, considerem que l’augment del salari mínim interprofessional fins a 1.080€ és una mesura indispensable que reduirà la bretxa de gènere i de la que es podrà beneficiar el 14,5 % del total de persones assalariades; celebrem que a més aquest augment és fruit del diàleg social amb els sindicats més representatius. Tot i que aplaudim aquests avenços, encara persisteixen nombrosos problemes que cal abordar, com l’elevat nombre d’aturats i aturades de llarga durada, o la necessitat d’emprendre pujades salarials per evitar que les persones treballadores paguin les conseqüències d’una conjuntura econòmica, forçada per la situació internacional, i evitant que es produeixi una
desacceleració de l’economia.

UGT i CCOO expressem la nostra rotunda condemna a TOTS els tipus de violències masclistes i ampliem el focus en aquelles que romanen més invisibilitzades, especialment a l’àmbit laboral. Amb els continus atacs de la ultradreta cap als drets sexuals i reproductius de les dones, així com la negació de les violències masclistes en algunes CCAA per part dels partits polítics d’ultradreta, és primordial que les nostres organitzacions facin un pas endavant per continuar avançant en drets i no permetre cap indici de retrocés davant dels ja aconseguits.

CCOO i UGT considerem que la “Llei del Solo sí es sí” suposava una eina que a la fi posava el consentiment al
centre i redefineix el delicte de violència sexual. Valorem que aquesta llei reforça les garanties en l’àmbit laboral davant les violències masclistes, l’assetjament sexual i l’assetjament per raó de gènere a l’àmbit laboral.

Des d’UGT i CCOO reivindiquem l’educació en igualtat per assolir una cultura lliure de violències masclistes a través d’una educació transformadora i igualitària des d’edats primerenques. Reivindiquem una sanitat pública que garanteixi el dret a l’avortament, pel mètode que cada dona elegeixi, en llibertat i sense cap mena de coacció.

Per a CCOO i UGT és prioritari:

 • Impulsar la negociació col·lectiva de mesures d’igualtat als convenis col·lectius i als plans d’igualtat, adoptant
  aquesta negociació a la normativa i dotar-la de recursos públics necessaris per al compliment d’aquest objectiu.
 • Exigir el compliment dels plans d’Igualtat en els termes que obliga la legislació.
 • Combatre les violències masclistes des dels centres de treball, adoptant protocols d’assetjament sexual i assetjament per raó de sexe.
 • Incrementar i millorar les polítiques actives d’ocupació, amb perspectiva de gènere. Afavorir mesures d’acció positives a les polítiques generals adreçades a eliminar la discriminació i la desigualtat de gènere.
 • Adoptar polítiques amb perspectiva de gènere a tots els àmbits i especialment en matèria de cures. Dignificar el
  sector de cures i promoure polítiques de corresponsabilitat efectiva.
 • La plena equiparació en drets de les treballadores de la llar.
 • Educar des d’edats molt primerenques en la corresponsabilitat, l’equitat, l’autonomia i la llibertat.
 • Reivindiquem que es garanteixi el dret a l’avortament sense cap mena de coacció davant la lliure decisió de les
  dones a la sanitat pública, garantir els drets sexuals i reproductius.
 • Reforçar i garantir els instruments i els recursos de vigilància, control i sanció de l’Autoritat Laboral per al
  compliment efectiu del principi d’igualtat en l’àmbit laboral

UGT i CCOO davant les violències masclistes, la misogínia, el racisme, la LGTBIfòbia i el sexisme que afecta les dones de forma desmesurada, unim les nostres veus en aquest 8M juntament amb el moviment feminista nacional i internacional i cridem a treballadores i treballadors a la seva participació activa en els diferents actes unitaris per posar de manifest la força del feminisme i el potencial transformador en l’àmbit polític i en el diàleg social.


Deja un comentario

Your email address will not be published.