Skip to content

“Tot bon cavall ensopega”

Un article d'en Josep Ballbè i Urrit

(Foto: PIXABAY)
(Foto: PIXABAY)

Ningú no és perfecte. Tothom s´equivoca. De fet, se sol dir que  l´home és l´únic animal que s´entrebanca dos cops al mateix indret. L´aforisme que proclama allò que “errar és humà” té la paternitat del  poeta britànic Alexander Pope. Hi afegeix, però, un parell de matisos complementaris: “perdonar és diví i rectificar, és de savis”. Un cop  analitzat el pensament, entenc que s´obre una doble via: quan l´esguerres, d´una banda –amb sort– potser arribes al bon port  d´assolir una segona oportunitat. L´altra alternativa passa per caure  al penyasegat de la rancúnia, a mans de qui has pregat l´absolució i  el perdó. Davant d´aquest dilema, ja no sé si és pitjor el remei que la  malaltia. 

Demanar perdó no esdevé fàcil. Cal un cap cot. Àdhuc sense deixar  anar un sol mot. N´hi pot haver prou amb una mirada fugissera. Alhora, fer palès un penediment creïble. Això et pot permetre fer les paus. En aquest moment, demostres fefaentment que no tens raó.  Que faràs per no reincidir. En aquesta conjuntura, bo fóra arrelar una  profunda empatia entre ambdues parts… Sobretot –per què no?–  pensant en una indesitjada revenja, a posteriori, de part de la banda  ofesa. No és cap embarbussament o joc de paraules.  

El món cristià emfatitza fortament el sentiment del perdó sobretot al  llarg de la Quaresma. Tot i que tal vegada pugui no ésser vàlid  l´argument pels agnòstics, entenc que va bé recordar una dita bíblica  genial: no posar límits a l´exercici del perdó. Si estimes, sempre  hauries de perdonar. “Ja no et dic fins a set vegades, sinó fins a  setanta vegades set”. Podrà semblar un estirabot impossible, certament. Malgrat tot, entenc que passa com amb la paciència:  quanta més se´n gasta, més se´n té”. Al contrari del diner, que,si el  malbarates, has begut oli.  

El reconegut dramaturg i poeta Oscar Wilde convidava a perdonar  sempre: “si perdones l´enemic sempre, no hi ha res que l´enfurisqui  més”. Una altra cita que referma molt més aquesta tesi ve de la mà  d´en Mahatma Gandhi: “el dèbil no pot perdonar. El perdó és un  atribut dels forts”… En el benentès que difícilment trobarem algú que  estigui lliure de pecat per a llençar la primera pedra, en sentit  metafòric.  

Abans de cloure aquesta reflexió, em permeto incidir en una escletxa  possible. Especialment pensant en gent de cor dur que es vol 

emparar en l´orgull del “perdó sense oblit”. Guardar-se una segona  bala a la recàmara demostra nul·la generositat, excés d´orgull i  manca de comprensió. Ja prou emmerdat i regirat està el nostre món  com per anar afegint més pals a les rodes. Bé que podem copsar-ho  en la meteorologia informativa dels diferents mitjans. Em posa malalt  sentir notícies de tants conflictes bèl·lics arreu… Mentrestant, els  grans organismes internacionals i les grans potencies demostren ben  poc rigor I seny, a l´hora d´optar únicament per la via de l´armament.  

Tinguem ben present que el perdó és una decisió. No pas un  sentiment. És la pròpia persona qui té la clau de la caixa forta. No és  una ciència infusa. Per tant, “avall, que fa baixada!”


Deja un comentario

Your email address will not be published.