Xisco Sturla, l’home que feia les fotos a Maó

N’Antxon Castresana ens porta avui la imatge d’un fotògraf que ha fet del seu llinatge una marca. Xisco Sturla, 71 anys, i propietari durant dècades de Foto Sturla, al carrer del Nord de Maó, negoci que ara porta el seu fill Paco.

Parlar d’en Xisco és parlar d’una botiga que porta 121 anys oberta fent fotografies de tot Maó i de la seva gent. “La va inaugurar el meu avi Paco, la va portar mon pare, jo i ara el meu fill tot i que tinc una jubilació activa i sempre estic per aquí” explica en Xisco.

Allà hi ha bona part de la història de la ciutat dels darrers 120 anys. “Tenim moltes imatges de noces, comunions i actes públics com la Setmana Santa o Carnaval” explica en Xisco.

A l’hora de valorar com a ha evolucionat el món de la imatge, Sturla explica que “ha canviat tant que es difícil explicar com. Abans la gent era fotògrafa, ara fa fotos. Es diferent. Només s’assembla en que empres un aparell, abans una càmara i ara un mòbil, pero fer fotos, revelar-les.,positivar-les… És molt diferent.”

Un altre canvi que apunta Sturla és que ara molta gent té selfies però no les revela. “Ara som a una època on els avis no tenen tantes fotos dels nets i això que es fan més fotos que mai. Però ningú pensa en revelar-les, posar-les a un marc i regalar-les.”

Xisco Sturla també adverteix que amb el món digital s’ha d’anar amb cura. “Un disc dur es pot espatllar, un mòbil es pot perdre o esborrar. Però nosaltres tenim a la boiga negatius de fa més de 100 anys que es conserven perfectament”.

La fotografia antiga està donant pas a un altre concepte d’aquest art i els qui recorden com era allò d’anar  a comprar carrets, o anar a l’estudi a fer-se la foto per enviar a la família són un tresor a prtegir per tots els records que acumulen.

I, a l’igual que una foto antiga en blanc i negre de to sèpia, n’Antxon ha copsat la imatge d’en Xisco Sturla, com un d’aquells records del passat que ens agrada tenir present perque ens evoquen un temps on també vam ser feliços.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *