Skip to content

CARTA A LA CIUTADANIA

Plataforma No Toxic Menorca


El col·lectiu NoTòxicMenorca el formem persones unides per la preocupació que suposa tenir a recer del port de Maó una Central Tèrmica contaminant des de fa ja massa temps i que perjudica greument la nostra salut. Ara per ara, la dependència de la Central és absoluta i així ella ens regala diàriament un fum tòxic contaminant que sobrepassa tots els paràmetres permesos per l´ Organització Mundial de la Salut (OMS) i per la Unió Europea (UE) . Ens regala el diòxid de nitrogen, el diòxid de carboni , el sofre i les innomenables partícules, que inexorablement entren en el nostre organisme i ens emmalalteixen. Els menorquins patim aquesta situació des de fa anys, i no hem tingut cap administració, cap responsable polític amb la categoria, intel·ligència i valentia per intentar evitar aquest despropòsit. Des del nostre col·lectiu ho denunciem, i pensem que una altra manera de funcionar és possible.

ENDESA, després d´ utilitzar unes turbines d´ emergència per a ús normal, explotant el seu rendiment i augmentant les emissions, després d´ haver abocat al port molta més aigua clorada de la permesa, després d´ haver estat un temps sense mesurar les emissions contaminants, i ser multada per açò amb una quantitat irrisòria, després de tants anys d´ una política de “podríem connectar gas, però són massa doblers i aquests menorquins s´ ho mengen tot” ,ara resulta que hem de pagar amb doblers públics una obra de refrigeració de les turbines per baixar la temperatura de combustió que suposarà obrir tot Maó i un tros des Castell per poder dur aigua de la depuradora i que l´empresa pugui complir amb el que Europa li requereix el 2020 quant als gasos contaminants de diòxid de nitrogen. Aquesta obra no suposarà baixar ni els índexs de sofre, ni el co2 ni les partícules.

Europa du des del 2010 advertint a Espanya que ha de reconvertir el sector energètic i controlar les emissions contaminants, i ara a correcuita Endesa ens aboca a aquesta obra de refredar la temperatura de combustió quan hi havia altres sistemes no tan impactants. I després, què farem amb l´ aigua residual de la refrigeració, on anirà a parar? Per què agafen la nostra aigua i es trasllada el problema d´ una empresa privada a la gestió pública de la depuradora des Castell? Per què se´ ls concedeix tant poder? No volem una nova ferida a Menorca, ni que buidin els aqüífers, ni que aboquin aigua a les plantes de tractament d´ aigües que tenim, que no estan preparades per rebre tanta toxicitat. Si necessiten aigua, que la duguin en vaixells i la tornin a instal·lacions preparades i homologades.

És una història d´ aquelles surrealistes més pròpies d´ una pel·lícula americana que de la nostra realitat. Esperpèntic. I mentre, els consumidors, paguem. Paguem l´ energia més cara d´ Europa, i paguem amb la nostra salut.

Estem en una situació límit. A Menorca el pacte és arribar a passar la Central al gas, ara, amb 15 anys de retard. Açò implica gasificadora, dipòsits de gas a prop de la població, viatges en vaixells carregats de gas liquat (30 contenidors 3 vegades a la setmana) , contaminació del port i elevació de la temperatura de l´aigua, emissions de co2, que malgrat disminueixin seran molt altes i , sobretot, Endesa conserva el seu negoci al port.

El gas que alimentarà la Central, sobre el que hi ha un gran acord entre institucions i diferents organismes , per a nosaltres arriba tard, i només pot respondre als acords que a gran escala tenen les multinacionals amb els governs de tot tipus de color polític d´ aquest país. I a les famoses portes giratòries.

Des de NOTòXICMENORCA apostem per accelerar ràpidament la connexió amb els dos cables projectats i poder desconnectar-nos de la Central com més prest millor. Funcionar així és possible, perquè així ho diuen els documents Menorca 2030. Full de Ruta per a la Descarbonització i les Directrius Estratègiques de Menorca (DEM), estudis de l´ Institut Menorquí d´ Estudis (IME). Sabem que els cables ens portaran energia de fonts de tot tipus (també renovable), però també sabem que només Maó i Eivissa tenen una Central Tèrmica tan a prop d´ una ciutat, i aquest fum ens està matant.

El moviment ciutadà NOTòXICMENORCA neix per dir prou a la Central Tèrmica de Maó. Apostem per les energies renovables ja, fomentant l´ autoconsum i donant informació i ajudes per tal que les tramitacions per ser autosuficients no siguin tan llargues i complicades. Apostem per la municipalització del servei energètic ja que Europa ara ha obert la porta als Ajuntaments i no responguem als grans interessos creats al voltant de les renovables. Tots, ciutadans i institucions, agafem la paella pel mànec i ens desentenem de la Tèrmica i de la capitalització d´ un bé comú com és l´ energia. El sol i el vent són de tots!

NoTòxicMenorca


Deja un comentario

Your email address will not be published.