“Se’n va un gal.làctic” – menorca al día
Skip to content

“Se’n va un gal.làctic”

Un artículo de Josep Ballbè i Urrit

Iñaki Gabilondo.
Iñaki Gabilondo.

Al moment de començar a bastir aquest article, puc dir que estic molt trist. Fa poc més de 24 hores que un dels meus referents al ram de la premsa –que m´estimo amb rauxa–  plega. Parlo del gran “mestre de mestres” Iñaki Gabilondo. Ha anunciat el seu comiat a la seva anàlisi diària de l´actualitat al programa “Hoy por hoy” de la Cadena Ser, fa ben poques hores. Com a mal menor, mantindrà la seva col·laboració cada dilluns. En el meu cas, reitero que sempre vaig voler encabir-me en aquest món dels “mass media”. L´anomenada “Galàxia Gutenberg” segons eel comunicòleg Marshall McLuhan.

Diu que “vol fer quelcom diferent. Que li agradaria escoltar el jovent, que ens estimula amb el què fa. Sobretot mitjançant les xarxes socials”. Aquestes afirmacions l´honoren. Sobretot perquè quan ell parla, diu…, que no és ben bé el mateix. I el què diu va a missa i senta càtedra. Ho fa “a petició pròpia”, abans no vingui algun “trainer” que l´assegui a la banqueta dels “suplents” en nom d´una incerta nova “tàctica”Quin gran magisteri el seu …i quin greu que em sap !

Saber fer un pas al costat al moment que pertoca tan sols és a l´abast d´uns pocs privilegiats. D´aquests, al ram de la política actual no n´hi ha un de sol. La “moma” és tan sucosa que “tiben més les pessetes que les carretes”. Encara més quan se la mamen tan dolça que tenen el desvergonyiment de donar ordres als vassalls…quan ells mateixos passen olímpicament de tot. D´exemples, en tenim un munt.

Per a sumar-se al dia rere dia d´una lluita partidista aferrissada, cal una força que ja no tinc i una fe que em flaqueja”. Admirable la seva sinceritat humil i encomiable la rauxa que atresora ! Arribo al punt de veure´l i imaginar-lo al front de la presidència del país. Un personatge amb classe, bagatge, coneixements, empatia, fondària i un conjunt de valors que valen el seu pes en or. Raó de més per a plorar-ne la seva “pèrdua” a cada jornada.

Xerrar, mirar la vida, auditar el futur i dibuixar el futur de les coses de fa gairebé 58 anys ja l´etiqueta i col·loca en un pedestal. Això sí, sense donar-se-les de res. “El secret de la saviesa, del poder i del coneixement és la humilitat”, en frase genial ´Ernest Hemingway. Al bo de n´Iñaki se li escau perfectament com anell al dit.

Referia –al començament– que sempre ha estat un dels meus referents en aquesta selva periodística. Mai no s´ha plegat a cap ni una de les pressions per a “vendre´s” a grups o poders fàctics que s´haurien proposat fer-lo callar o baixar el to de les seves critiques i/o denúncies. Ací, com a recolzament d´aquesta visió meva, tinc ben present  –i ho contrasto–  el llibre “La ràdio emmordassada” del malaurat locutor Joan Castelló i Rovira (de l´any 1977).

Caldria un reportatge en profunditat per a definir les vinculacions financero-polítiques actuals de diferents grups de comunicació (escrits o audiovisuals… Privats i públics). Soterradament i tèrbola, pretenen imposar una línia editorial a la que alguns periodistes s´hi pleguen. No ho fan perquè sí, sinó amb la por silent a veure´s en la cua de l´atur.

No és la primera vegada que ho plantejo: m´hauria agradat desenvolupar tota la meva vida laboral al ram periodístic. No va ésser, però, fins a la prejubilació (al sector financer) que m´hi vaig anar encabint, de forma voluntària i progressiva. Tot i així, reconec la meva profunda admiració per la tasca Impressionant, impagable i admirable d´un donostiarra de soca-rel. El seu mestratge esdevé un far per les noves generacions de periodistes.

Convé no perdre de vista que una de les fites cabdals d´aquesta professió és nodrir la ciutadania amb una informació creïble i com cal. D´aquesta manera, la gent pot fer valer –en tot moment–  els seus drets davant d´una societat sempre canviant i competitiva. No em cap ni un sol dubte que l´Iñaki ho va dur al súmmum dels súmmums.


Comments (3)

  1. … 1) Iñaki NO se nos va, sólo deja de hacer su crónica diaria… nos lo pintas como si se jubilara y no ese el caso, seguirá trabajando y vinculado a la SER… 2) es cierto que puestos a quitar una crónica diaria, hubiese sido preferible hacerlo del lado del clan de los agoreros de la derechona, que son multitud y afean los medios de comunicación… para equilibrar la balanza deberían irse Inda, Herrera y Losantos, como mínimo… 3) hablas de los entramados político financieros de los grandes grupos de comunicación españoles, que actúan como lobbies de presión para manipular a los profesionales del ramo… te has dejado, supongo que a posta, a la tercera pata de este engendro, que es la IGLESIA, porque supongo no nos creerás tan ilusos para pensar que los miles de millones de euros que chupan de los presupuestos son para caridad para los desfavorecidos y las misiones ¿verdad?… la cope, 13 televisión, radio María… sucia apologética todo, en eso gastan sus millones la conferencia episcopal, dando caña a quien no les gustan, primero ridiculizando el 15M y los hippies, y a muerte ahora que se han dado cuenta de que están en el gobierno intentando cambiar las cosas… repito, “vinculaciones financiero-político-RELIGIOSAS,”, pues son esos tres entramados que siempre intentan escurrir el bulto pero sin dejar de meter cizaña en nuestra sociedad, basta obtener sus objetivos al precio que sea… aunque haya que comprar periodistas para ello… los que se dejen comprar… Iñaki no…

  2. Todavía no nos ha contado donde están los musulmanes suicidas rasurados y con cuatro capas de calzoncillos. Pero bien que atizó para que se celebrarán unas elecciones en estado de shock – en ningún país del mundo se habrían celebrado en semejantes condiciones- y que nos trajeron al señor Zapatero al que, por cierto, el señor Gabilondo aconsejaba mantener un estado de agitación porque era lo que convenía, convenía a quien señor Gabilondo? Tampoco me olvido de la murga que estuvo dándonos durante más de un año para promocionar el Forum de las Culturas de Barcelona, Forum que fue un circo mal hecho y que al final acabó denominándose el forrum porque hubo muchísimos que se forraron a costa de todos los españoles con semejante espectáculo. ¿usted también se forró señor Gabilondo? Este señor es un sectario de tomo y lomo.

  3. El señor Gabilondo todavía no nos ha explicado dónde están los musulmanes suicidas rasurados y con cuatro capas de calzoncillos que hicieron volar supuestamente los trenes de Atocha. Eso si, él se dedicó a atizar desde su púlpito de la cadena SER y a alentar para que se celebrarán unas elecciones en estado de shock y que en ningún país del mundo se habrían celebrado en semejantes condiciones, y que nos trajeron de rebote al señor Zapatero al que por cierto él alentaba en conversación que fue pública para que mantuviera un estado de agitación.¿ le interesaba a quien señor Gabilondo?. Tampoco me olvido de los meses y meses que estuvo promocionando el llamado Foro de las Culturas de Barcelona, una auténtica filfa que acabó denominándose popularmente el Forrum porque muchos fueron los que se forraron. ¿también usted se forró señor Gabilondo?. Este señor es un tendencioso y un sectario como tantos.

Deja un comentario

Your email address will not be published.