“Per un Sant Joan més just” – menorca al día
Skip to content

“Per un Sant Joan més just”

Secretaria de la dona CGT Menorca

(Foto: C.R.)
(Foto: C.R.)

El grup de dones de CGT Menorca hem estat seguin les notícies i comentaris en relació al tema del paper de la dona a les festes de Sant Joan.

La nostra postura és, sens dubte, estar a favor de la igualtat. La Declaració Universal dels Drets Humans i la legislació vigent a les Illes Balears són clares, no hi ha cap motiu que pugui justificar la discriminació de les dones a cap àmbit i Sant Joan no és una excepció. 

La nostra postura, com a llibertàries, no és, ni ho pot ser, purament legalista: ens mou el sentit comú, l’esperit solidari i l’exigència de justícia social. La discriminació de les dones dins les festes, malgrat entendre el context en el que es va produir en el seu inici, no ens serveix per justificar la reproducció de la mateixa discriminació en l’actualitat. La discriminació a nivell individual és un fet que genera sentiments negatius a la persona (angoixa, tristesa, sentiments d’impotència, pensaments negatius d’una mateixa…). A nivell social aquesta discriminació també ens afecta, ja que el missatge que es dóna a les filletes i fillets és que no totes podem fer el mateix, que els homes valen més que elles. Aquest mateix missatge és el que reben les persones adolescents i adultes.

Entenem que és difícil fer un canvi de pensament que vagi de pensar que tenim les millors festes del món, així com són, a pensar que açò mateix que ens fa tan autèntics i únics no és tan perfecte com pensam, perquè està basat en una discriminació cap a les dones, fet que parla malament de nosaltres com a societat.

Volem assenyalar que tenim coneixement de dones joves pageses que tenen il•lusió per sortir a les festes com a caixeres, però que la por a les reaccions fa que només ho manifestin a un cercle íntim de persones i això sí que parla molt malament de nosaltres como a societat. Que una persona no pugui expressar lliurement el que pensa i desitja, quan és una cosa que li correspon per dret, sí que ens ha de fer reflexionar.

Enguany farà 51 anys que la primera dona va sortir a la qualcada a Ferreries. La resta de pobles de Menorca han anat corregint aquesta discriminació menys Ciutadella. Per què? Abans de l’any 1949 era l’ajuntament qui elegia la comitiva, va ser a partir d’aquest any que la Junta de la Noblesa (creada a mitjans dels anys quaranta) agafà el protagonisme i va acabar assumint aquesta funció. Si l’ajuntament de Ciutadella hagués seguit sent el responsable segur que la participación de la dona seria ja un fet. És per açò que demanam a l’ajuntament que acabi amb aquesta injustícia ancestral i prengui les mesures oportunes perquè les dones puguem participar en igualtat de drets i amb la mateixa llibertat que ho fan els homes.


Comment

  1. … es evidente… el municipio se rige por unas personas elegidas por los ciudadanos, de variada ideología y que trabajan a una, en cambio la comisión que organiza las fiestas de sant Joan está mediatizada desde el franquismo por la nobleza y por la iglesia, los dos estamentos más MACHISTAS y MISÓGINOS que hay, la confesión religiosa, que no ha evolucionada nada de nada desde el nazionalcatolicismo, discrimina a la mitad de la población del planeta, no sólo en su seno, sino con dogmas y reglas medievales basados en el patriarcado que hacía furor en las tribus de iletrados pastores en el oriente medio de hace dos mil años… en cuanto a la nobleza, basta recordar la vergonzante ley sálica que promueve únicamente a los varones al poder y a heredar títulos y patrimonios… es cierto, los respetables prohombres que mantienen férreamente las riendas de la fiesta, no están por la labor de incluir a las féminas, porque no pueden hacer otra cosa, son rehenes de sus respectivos lobbies de presión, y nada harán para que ésto cambie… sólo podemos esperar un cambio por parte de la municipalidad, representante legítimo del pensar de la sociedad ciutadellenca…

Deja un comentario

Your email address will not be published.