Skip to content

“Sumar MÉS i Educació”

Un comunicat de Sumar MÉS


L’educació és un eix clau en molts sentits i per aquest motiu és essencial protegir i potenciar els serveis públics educatius. El repte actual és no només centrar-nos en l’educació formal sinó també impulsar mesures perquè les comunitats autònomes puguin dissenyar programes en l’educació no formal fora de l’horari escolar.

El sistema educatiu públic actual continua reproduint i afavorint les desigualtats socials, no ofereix ni garanteix la igualtat d’oportunitats. És urgent fer canvis. Assegurar un finançament suficient per a l’educació pública és condició bàsica i imprescindible per a garantir l’atenció del fet diferencial i la compensació davant les situacions de vulnerabilitat de l’alumnat, sigui per motius de salut, per posseir capacitats diferents, o per qualsevol altra situació de gènere, econòmica, social. La inclusió és un indicador o factor de qualitat i equitat perquè suposa garantir el dret a l’educació de tot l’alumnat. Abarca una transformació en la cultura (barreres conceptuals o actitudinals), en la política (currículum escolar, organització, legislació), en la pràctica educativa (metodologia, avaluació…) i en els entorns educatius formals o informals, per a donar cabuda a les diferents necessitats i identitats de l’alumnat.

Per aquest motiu aquestes seran les principals mesures que impulsarem des de SUMAR MES:

● Defenserem una educació pública, de qualitat i en català en tots els àmbits escolars obligatoris
● Transferirem a les autonomies els recursos suficients perquè aquestes puguin dur a terme unes polítiques adequades en matèria d’educació, fins a arribar al 6% del PIB en despesa educativa.
● Assegurarem la gratuïtat progressiva de l’ensenyament públic, des de la primera infància fins a la Universitat, dotant-la de recursos suficients, incloent-hi materials didàctics, llibres, servei de menjador i de transport escolar, així com beques de residència o beques-salari per a l’alumnat que el necessiti.
● Transferirem la competència en beques universitàries i altres estudis postobligatoris a les comunitats autònomes per garantir la igualtat d’oportunitats dels estudiants de les Illes Balears.
● Incrementarem les beques i quanties als estudiants que per manca d’oferta formativa a Menorca, s’han de desplaçar a un altre territori per a poder realitzar-los.
● Gratuïtat del transport escolar inclòs els ensenyaments postobligatoris.
● Reducció de la ràtio d’alumnat per grup amb valors adequats per a l’etapa educativa i el context dels centres, per a poder desenvolupar un ensenyament personalitzat, treballar amb grups més petits a les aules i afavorir l’atenció a la diversitat.
● Garantir que l’Escola Infantil sigui universal, pública i gratuïta des dels 0 anys. Al mateix temps impulsarem mesures de corresponsabilitat i de flexibilització que no allarguin innecessàriament el temps efectiu escolar.
● Pla de millora de la infraestructura educativa pública que inclourà l’augment de la inversió per a l’adaptació dels centres educatius a les temperatures extremes a les aules i la millora de l’eficiència energètica.
● Pla de millora dels patis escolars, destinant recursos per a adequar els centres a activitats i espais d’ús alternatiu: horts, reciclatge, aules obertes a l’aire lliure o espais d’esbarjo inclusius que fomentin l’oci alternatiu i els esports minoritaris.
● Introduir en els centres educatius la figura de l’infermer o infermera escolar, així com l’establiment d’un servei públic integral que atengui la salut mental de l’alumnat.
● Impulsarem un pacte per la defensa i el reforç de la Universitat Pública.

És imprescindible la posada en marxa d’un gran pacte per la defensa i reforçament de les universitats públiques i del sistema universitari, en el seu conjunt, com a servei públic per a la formació universitària, el coneixement, la ciència i la cultura, i això des de la consideració d’aquest sistema com a part central de l’estat social i del model de societat oberta, cohesionada i sostenible que perseguim.

Proposem:

● Assegurament d’un finançament estructural, estable i sostinguda que haurà d’ascendir com a mínim a l’1% del PIB.
● Establir un pla que satisfaci les necessitats futures de reposició de plantilla que inclogui la reducció de l’ocupació temporal i precària en el professorat universitari que redunda en un pitjor ensenyament i deterioració del servei públic.
● Afavorir la ciència i les dades obertes, recollits en repositoris públics i secundats per les persones universitàries/científiques responsables, i això enfront del mercat d’editorials privades que domina la difusió del coneixement i condiciona el nostre sistema de publicacions.
● Facilitar una inserció sociolaboral digna, en una ocupació decent i amb drets, enfront de l’ocupació precària fomentant la formació dual universitària conciliant l’objectiu d’una inserció laboral decent amb el d’oferir una formació especialitzada i integral de qualitat.


Comment

  1. … sou de veritat una formació pol.litica que es diu d’esquerres? no me lo creo… habéis estado en el gobierno balear coaligados con los socialistas, y habéis parido una ley de educación balear en la que en cuanto el obispado ha protestado por los rumores de supresión de la “asignatura” confesional de apologética, os habéis cagado encima y terminado por pasar de puntillas sin ser valientes… ya no seremos referente nacional en ser los primeros de eliminar ese anacronismo perverso… y ahora? en vuestro programa aquí citado, ni una mención a depurar de algo tan serio como es la EDUCACIÓN de las rémoras de SUPERSTICIÓN y fantasía de las tonterías confesionales, que se deberían impartir en catequesis en sus templos, no en las escuelas e institutos de nuestras islas… habéis abierto la caja de Pandora, ahora los demás credos comunitaristas de las islas exigirán el mismo trato, y ya la tenemos liada… sois unos mantas, igual que todos los demás partidos… no veo valentía en vuestras propuestas, si corréis un tupido velo sobre el asunto… seguirá la asquerosa capilla religiosa en pleno corazón de la universidad, un grano en el culo del templo del conocimiento, una verruga en la frente que todos pretenden hacer como que no ven?? pensaba que podríais ser un poco más valientes, pero hablar de educación y evitar el tema de las manazas de la iglesia en la educación es rastrero, me habéis decepcionado…

Deja un comentario

Your email address will not be published.