Skip to content

La mala gestió del problema de Milà per part de l’equip de govern pot costar als menorquins i menorquines més d’un milió d’euros, només comptant el cost de la incineració

PSOE Menorca

“Qui haurà de pagar aquestes deficiències de gestió política i tècnica d’aquesta obra? ¿L’haurem de pagar tots els menorquins i menorquines, quan es veu clarament que amb una bona gestió això no s’hauria provocat?”. Aquestes preguntes les formulava el Secretari General del PSOE Menorca, Vicenç Tur, a principis de gener i sembla que comencen a tenir resposta. Una resposta que desgraciadament apunta a què la incapacitat dels Srs. Villalonga i Tadeo l’hauran de pagar els membres del Consorci de Residus, és a dir els Ajuntaments i el Consell.
La realitat és que mentre els membres de la Junta del Consorci (com a mínim els representants d’equip de govern municipal socialistes) encara no ha estat informats sobre el cost de la incineració, avui veiem per premsa que incinerar els residus de Menorca a Son Reus costarà 131,34€ per tona; el mateix preu que cobren a la resta d’operadors que hi duen residus. Ni tan sols una rebaixa han aconseguit els Srs. Villalonga i Tadeo dels seus companys del Consell de Mallorca.
La gravetat d’aquesta actitud queda en evidència fent un senzill càlcul a partir de les informacions publicades avui (tampoc s’ha facilitat cap d’oficial als representants socialistes del Consorci). Si dels 131,34€ que costarà la incineració de cada tona de residus, restem el que paguen fins ara de mitjana els ajuntaments de Menorca (uns 34€) i el resultat el multipliquem per les tones que es poden arribar a dur a Son Reus (11.900 segons els mitjans), el que hauria de pagar el Consorci supera el milió 100.000 euros. De fet només la incineració del que ja hi ha acumulat a Milà (unes 4.000 tones) ja costarà gairebé 400.000€.

 

Respecte del cost de dur els fems a Son Reus, tampoc es va donar cap explicació concreta a la Junta del Consorci de Residus (com a mínim res es va explicar als representants socialistes); però avui sí s’ha facilitat als membres de l’oposició al Consell el Decret aprovat per la presidència del Consorci (Sr. Villalonga), amb data d’avui, relatiu al trasllat dels residus de Milà al Servei de Tractament de Residus de Mallorca.Un decret que determina que es pagaran 33€ per tona. En canvi als representants d’ajuntaments socialistes al Consorci tampoc se’ls ha mostrat cap document que acrediti el suposat compromís del conseller Company que el Govern pagarà un màxim 300.000€ per a sufragar el transport. Seran suficients aquests 300.000€ ? Si multipliquem els 33€ per les 11.900 tones que es podrien arribar a enviar a Son Reus, s’evidencia que el Consorci hi hauria d’afegir prop de 100.000€ més.
D’altra banda durant la darrera reunió del Consorci, alguns representants populars van apuntar que el cost de més que suposarà dur els fems a incinerar a Mallorca quedaria compensat amb el que ha de pagar Autoritat Portuària de Balears per haver dut part dels fangs del dragatge del port de Maó a Milà. Doncs bé, segons el que es va informar en la darrera Junta del Consorci, aquesta xifra en realitat amb prou feines cobriria una quarta part del cost; ja que el què pagarà l’APB seran 276.000 euros: poc més de 8 euros per tona. És a dir, mentre cobrem poc més de 8 euros a l’APB, en pagarem més de 131 per la incineració, als quals s’hi han d’afegir els 33€/tona del trasllat.
Ens trobem davant d’un nou capítol en la més que deficient gestió del problema de Milà que es traduirà en més despesa per a Ajuntaments i Consell. Un nou capítol que, altra vegada, ve marcat per la manca de transparència. Mentre els representants socialistes al Consorci van votar a favor de possibilitar, puntualment, el trasllat dels fems a Son Reus davant l’informe tècnic (del 4 de març) que alertava “de greu perill per a la Salut Humana, el risc d’incendi i els problemes mediambientals” que ocasiona la situació actual; a Mallorca els companys socialistes a l’oposició del Consell mallorquí no van rebre la documentació sobre aquesta petició fins a una hora abans del plenari (tot i que la reunió de la Junta del Consorci en la qual es va donar el vistiplau per a dur els fems a Mallorca es va celebrar el passat divendres dia 6).
En definitiva, massa incògnites i poca transparència d’un problema generat per la manca de control respecte de les obres i per l’intent de minimitzar la seva importància fins que ha estat massa tard. Resulten imprescindibles explicacions del President Tadeo, ja que l’únic que està clar ara és que la seva gestió i la del Sr. Villalonga costarà als menorquins i menorquines com a mínim 1 milió d’euros.


Deja un comentario

Your email address will not be published.