Dia meteorològic mundial

Cada 23 de març se celebra el Dia Meteorològic Mundial per commemorar l’entrada en vigor, el 23 de març de 1950, del Conveni pel qual es va establir l’Organització Meteorològica Mundial. Aquesta commemoració posa en relleu la contribució fonamental que aporten els Serveis Meteorològics i Hidrològics Nacionals a la seguretat i al benestar de la societat, i se celebra mitjançant diverses activitats a tot el món. Els temes escollits per al Dia Meteorològic Mundial reflecteixen qüestions d’actualitat relacionades amb el temps, el clima o l’aigua.

Amb un 70% de la superfície terrestre, l’oceà és un dels principals motors del clima i el clima del món. També té un paper central en el canvi climàtic. L’oceà també és un dels principals motors de l’economia mundial, ja que transporta més del 90% del comerç mundial i manté el 40% de la humanitat que viu a menys de 100 km de la costa. Reconeixent això, els serveis meteorològics i hidrològics nacionals i els investigadors supervisen regularment l’oceà i com està canviant, modelant com afecta l’atmosfera i proporcionen una àmplia varietat de serveis marins, inclosos el suport a la gestió costanera i la seguretat de la vida al mar. Avui en dia, els impactes creixents del canvi climàtic fan que les observacions, la investigació i els serveis dels oceans siguin més crítics que mai.

El tema del Dia Meteorològic Mundial – L’oceà, el nostre clima i el nostre temps – celebra l’atenció de l’OMM en la connexió entre l’oceà, el clima i el clima dins del sistema terrestre. També marca l’any inicial del Decenni de les Nacions Unides de Ciència de l’Oceà per al Desenvolupament Sostenible (2021-2030). La dècada potencia els esforços per reunir la ciència oceànica, mitjançant idees innovadores i transformadores, com a base de la informació per donar suport al desenvolupament sostenible. L’OMM, Organització Meteorològica Mundial, com a organisme especialitzat de les Nacions Unides per al clima, el temps i l’aigua, s’esforça per entendre el vincle inextricable entre oceà i clima. Això ens ajuda a entendre el món en què vivim, inclosos els impactes del canvi climàtic, i a ajudar els membres a reforçar la seva capacitat per mantenir la vida i la propietat segures (reduint el risc de desastres) i mantenir economies viables.

Sens dubte els pròxims anys seran decisius a l’hora de comprendre força més el corrent oceànic més important pels europeus. Es tracta del Corrent del Golf. Un corrent que transporta l’aigua càlida del Golf de Mèxic, creua l’Atlàntic a l’alçada de les Illes Açores i remunta cap al nord quan s’acosta a l’oest de Galícia camí d’Irlanda. Aquesta aigua càlida arriba a les costes de Noruega. Si no fos per aquest corrent que aporta escalfor procedent de l’oceà, Europa occidental tindria una temperatura tan baixa com la del Canadà o la costa est dels EUA. Ara, tot indicaria que aquest corrent s’està trencant. Si això passa, les condicions del clima podrien canviar radicalment. En un proper article us ho explicaré.

 

.- Aquest és un article d’en Francesc Mauri i AMIC per a Menorcaaldia.com

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *