Commelina erecta, la flor de Santa Llúcia

La Commelina erecta (Commelina erecta L.), també coneguda com a flor de Santa Llúcia o Pah-tsá en la llengua Maia, és una herba perenne, erecta, ascendent o recolzada. Pot arrelar en els nusos, comú de la vegetació secundària, sobretot del tròpic humit, originària del sud dels Estats Units fins l’Argentina. A Mèxic s’ha registrat a la Baixa Califòrnia Sud, Chiapas, Colima, Districte Federal, Durango, Guanajuato, Guerrero, Hidalgo, Jalisco, Morelos, Nayarit, Nuevo León, Oaxaca, Querétaro, Sinaloa, Tabasco, Veracruz i Yucatán.

Les seves tiges de fins a 90 cm o més, són ramificades gairebé des de la base, a vegades cobertes de pèls. Les seves fulles, alternes, de fins a 15 cm de llarg i 3 cm d’ample, estretes a molt estretament ovades, una mica punxegudes, cap a la base es tornen arrodonides i amb un parell de petits lòbuls (aurícules) als costats, després es fan tubulars formant la beina que embolica a la tija, amb pèls blancs principalment sobre la beina.

Es reconeix per la combinació de dos pètals blaus (rarament liles o blancs) amb un petit blanc, i l’embolcall de les flors amb la vora parcialment fusionada, generalment situats en la punta de les tiges i a vegades algunes en les axil·les de les fulles superiors; consisteixen en diverses flors embolicades per una bràctea doblegada longitudinalment sobre si mateixa, amb les vores posteriors gairebé rectes i fusionades, de fins a 2 cm de llarg, punxegudes, a vegades cobertes de pèl, amb venes petites transversals entre les venes paral·leles principals. Generalment només una flor es presenta oberta i sobresortint, mentre que la resta es troben en botó i ocultes dins de la bràctea.

El fruit és una càpsula globosa, més ampla cap a l’àpex, de fins a 4 mm de llarg, amb la superfície una mica reticulada. Les llavors són 2 o 3, de tonalitats entre color cafè-grisenques a negres, lleugerament aplanades, llises, amb pèls petits o borrissol.

Floreix a l’estiu. Les flors es tanquen després del migdia.

 

.- Aquest és un article de floresyplantas.net i AMIC per a Menorcaaldia.com

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *