3 Bilions de pessetes

La vostra publicació no s’ha equivocat d’article ni d’any. He volgut plasmar la importància d’una xifra: 18.000 milions d’euros. Aquest és l’import real a dia d’avui en euros dels ajuts europeus que Espanya abocarà a sectors i activitats relacionats amb l’anomenada economia verda.

L’electrificació de la mobilitat per una banda i la rehabilitació de vivendes en els aspectes d’envolvents (façanes) aïllants, eficiència en la il·luminació, instal·lació de plaques solars fotovoltaiques i tèrmiques, etc….són les línies principals d’aquests ajuts històrics, diria tipus Pla Marshall de reconstrucció però virant clarament cap a una nova economia per tal que Europa sigui un referent mundial. Podria abocar ara tota una sèrie d’element per aigualir aquestes línies una mica però penso que no toca.

D’entrada tenim l’aprovació fa pocs dies del pla Moves III, el més ambiciós amb diferència dels que s’han aprovat fins ara. En vigor fins el 2.023 i amb una partida de 400 milions d’euros. Però amb un detall important, si s’esgota abans d’aquest any, cosa més que probable, s’injectaran automàticament 400 milions més. Si teniu en ment fer el canvi a un nou vehicle, heu de saber que en funció de l’antiguitat del vostre a entregar podeu rebre fins a 7.000 euros d’ajut directe. Això també s’aplica en els vehicles comercials i per empreses, però també en la tan necessària infraestructura de càrrega i de la qual Catalunya és líder a l’estat. En bona posició però a distància les Illes i encara molt precàriament la xarxa disponible al País Valencià. A aquestes alçades de la pel.lícula, en un territori com les Illes Balears on les distàncies són molt curtes, l’excusa de l’autonomia no té fonament. Queda la del preu, està clar, però amb aquests ajuts l’escenari per la compra pot millorar.

Pel que fa a la rehabilitació de la vivenda tenim en vigor una nova edició del pla Pareer. Aquest és un sector fonamental. Segons l’Institut Català d’Energia, el 60% de les vivendes a Catalunya són construïdes abans de l’any 1980. Aquest parc d’habitatges en pràcticament tots els casos no disposa de cap mesura d’aïllament. Vaja, que les parets i finestres són paper de fumar com es diu popularment.

La rehabilitació no vol dir fer el bany o la cuina nous i posar-hi unes aixetes de disseny i marca x o unes rajoles de color fúcsia. Es tracta del que deia a l’inici. Per una banda abordar l’aïllament de façanes amb sistemes tipus façana ventilada i SATE per exemple, assolint estalvis energètics del 30 i 40 per cent tan d’aire condicionat com de calefacció. Moltes comunitats de veïns no tenen cap mesura d’estalvi en la il·luminació, motors d’extracció de fums, etc…..L’eficiència en aquests àmbits és necessària. També, en la majoria d’aquestes comunitats, la implantació d’energia renovable és del tot possible. El pla actual contempla ajuts fins al 60% del cost de la rehabilitació si es fan millores en els 3 àmbits citats i ajuts menors si només es fa en un o dos d’aquestes actuacions.

El repartiment dels ajuts a l’electrificació de la mobilitat i la vivenda, per fi i des de fa uns mesos es fa en funció del nombre de població de cada territori de l’estat, sens dubte el més just.

 

.-Aquest és un article d’en Francesc Mauri i AMIC per a Menorcaaldia.com

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *