El repte que ens proposa cada setmana en Joan Pons Pons sobre indrets de l’illa.
2.- Una cisterna davall d’una biblioteca?
Les cisternes són fascinants. Excavades per tal d’aprofitar l’aigua caiguda del cel es trobaven fins no fa molts d’anys davall el sòl de la majoria de cases i d’edificis públics. L’arribada de l’aigua corrent i la tendència per estalviar terreny de construir en vertical, els actuals blocs de pisos, les va anant arraconant i fent-les caure en l’oblit. Moltes eren reblertes amb pedreny o simplement inutilitzades. Un buit misteriós i inactiu roman ara davall moltes cases. Per tal de mantenir l’aigua neta era costum tirar-hi una mica de calç i, fins i tot, un costum heretat dels romans, amollar-hi una anguila viva. El pobre animal que, en estat salvatge, aniria a reproduir-se a l’ampla Mar dels Sargassos, s’alimentarà de la matèria orgànica que arriba a través dels canalons amb l’aigua de pluja. Aquest costum, el de la cisterna i el romà de l’anguila era molt comú a Menorca fins fa, com he dit, quatre dies. Idò bé. A Menorca hi ha un lloc secret del nostre territori que concita una cisterna i una biblioteca en el mateix pla o espai vertical. Provoca un efecte fascinant. Així com la funció de la cisterna és l’acumulació de l’aigua que els humans faran servir de manera equilibrada i racional degut al seu valor vital, la biblioteca acumula llibres que acaben sent l’autèntica aigua de l’ànima.
Solució a l’enigma de la setmana passada
1-. On es va fer la fotografia de John Wayne?
Platja de Cala Galdana, municipi de Ferreries. Tot just davant les coves excavades al penyal que feien servir els pescadors i els estadants antigament i que ara han estat convertides en magatzems del bar de platja i com a panyols per guardar les piragües i les planxes de surf. John Wayne, a bord del seu vaixell Wild Goose (Oca salvatge) va desembarcar a la platja l’any 1963 en companyia de la seva filla petita. Llavors Cala Galdana era verge i només havia estat esculpida amb les cicatrius fetes per les escarpres dels estadants o dels picapedrers.
Un lloc màgic que ha desaparegut per culpa de l’especulació immobiliària (ara, al costat de les coves, a pocs metres on es va fer la fotografia d’autor desconegut, s’alça com una gran pedrera de formigó blanc el mastodòntic hotel Melià).
Una espurna d’una estrella fugaç que només roman en la memòria dels retratats i en aquesta mateixa i insòlita fotografia.