D’una capella pintada per un deixeble d’en Picasso a la tomba d’un famós màrtir a Menorca. En Joan Pons ens proposa un nou repte per descobrir més secrets de la nostra illa.
5.- ON ESTÀ ENTERRAT EL MÀRTIR MÉS FAMÓS DE MENORCA?
Menorca no té cap sant. L’església catòlica, amb més de dos mil anys d’història, mai ha santificat cap menorquí. En canvi ha tingut un màrtir que ha va ser beatificat pel papa Benet XVI. En la religió catòlica beat és un títol pòstum atorgat a una persona difunta, o bé per què ha viscut una vida de santedat i ha protagonitzat un miracle després de la seva mort, o bé per què ha mort màrtir. Després, perquè un beat sigui proclamat sant és necessari provar l’existència d’un segon miracle, o d’un primer miracle en el cas d’un màrtir. El protagonista del qual parlem avui va assolir la categoria beatífica gràcies al martirologi. Va succeir durant la Guerra Civil i en un poble de Menorca. L’impacte de la seva mort va ser brutal per la manera cruel i violenta de produir-se, per l’edat de la víctima, 23 anys, i per l’estima que havia inspirat entre els parroquians i entre la gent que el coneixia. A nivell familiar el xoc va ser encara superior per l’afegitó que va morir en presència del meu avi patern i del meu propi pare que, sent un al·lot de catorze anys, ho va contemplar astorat des del terrat de les antigues cases consistorials on vivia amb la resta de la seva família. La devoció que encara destil·la el beat a Menorca és poderosa. Sacrificar la vida per les teves creences, encara que aquestes creences no siguin les teves, continua provocant en ple segle XXI una impressió sense discussió entre totes les generacions. Però, la pregunta que volíem plantejar: on està enterrat el màrtir més famós de Menorca que va acabar sent beatificat?
SOLUCIÓ AL QUART ENIGMA SOBRE LA MENORCA SECRETA
4.- ON HI HA UNA CAPELLA PINTADA PER UN DEIXEBLE DE PICASSO?
A Maó. En concret a Mongofre Nou, el lloc de la costa nord-est de l’illa situat damunt la cresta d’un cap rodejat per aigua dolça d’albufera i aiguamolls i per la mar inabastable. La capella en qüestió ocupa un edifici del conglomerat de pulcres i blanques edificacions de l’alterosa finca que va ser propietat de Fernando Rubió i Tudurí i que ara està administrada per una fundació. Amic personal, es van conèixer a París, el mecenes va encarregar a Pere Pruna, nascut el 4 de maig de l’any 1904 al carrer de la Palla de Barcelona i mort el 7 de gener de 1977 a la mateixa ciutat, la creació de la capella. Va pintar-la entre els anys 1948 i 1952 amb un estil vigorós i personal. Es va inspirar en sant Fernando i va dissenyar el sagrari, el crist de metall i els dos àngels de pedra. Exuberant i de geni violent, Pere Pruna havia viscut de jove a París on havia estat deixeble de Pablo Picasso. S’introduí molt prest en els cercles artístics i intel·lectuals de la ciutat del moment. Va ser escenògraf i figurinista dels Ballets Russos de Serguei Diàguilev. Picasso i Pruna. Dos caràcters explosius i imperials que no van tardar gens en topar la qual cosa va provocar el distanciament dels dos genis de la pintura i de l’art desfermat.
La capella de Mongofre pintada i dissenyada per Pere Pruna és un dels secrets més ben guardats de Menorca. Aquesta tasca hospitalària és exercida en l’actualitat pel príncep moldau Dimitri Sturdza que hi desenvolupa un interessant projecte agrícola i cultural obert a les iniciatives dels emprenedors locals i als artistes de la nostra estimada illa.
… resulta penoso comprobar que los lugares secretos de la isla, acaben también en manos del más burdo confesionalismo religioso… ecss