Menorca ha donat molts personatges que han trascendit de la història local per fer-se un lloc al cor de molta gent de llocs llunyans. Hi ha oficis que poden semblar més humils que d’altres, per exemple el de dibuixant de tires còmiques. Però és aquesta gent que ens sap arrencar un somriure la que moltes vegades recordem amb més estimació perque ha format part de la nostra infantesa, perque amb les seves creacions ens vam aficionar a llegir. Avui, el repte que ens planteja Joan Pons Pons va d’això.
7.- ON VA NÉIXER UN DELS DIBUIXANTS MÉS FAMOSOS DEL TBO?
Menorca ha vist néixer a les seves terres esquerpes excel·lents científics -Mateu Orfila-, fantàstics cantants d’òpera -Joan Pons Álvarez- o economistes -Guillem López Casasnovas- de talla mundial. També han nascut en les seves cases blanques o de marès groc famosos dibuixants de tires còmiques que van assolir una popularitat nacional en publicacions com ara el desaparegut i mític TBO. Però a on va néixer el nostre protagonista d’aquesta setmana? Sabem que va néixer a Menorca l’any 1890 i que uns anys després, en concret el 1897, es va traslladar amb la seva família a Barcelona. En aquesta ciutat va iniciar la seva carrera com a dibuixant. Va estudiar a l’Acadèmia de Manuel Alzamora. Va abandonar el dibuix i no el va reprendre fins a l’any 1946. Amb un estil senzill però molt visual, molt diferent al seu contemporani Ricard Opisso, posava èmfasi en els trets caricaturescs dels personatges sorgits de la seva ploma. Va fer feina amb el guionista Carles Bech i va crear tendència a l’Espanya que va retratar. També va fer dibuixos publicitaris i va il·lustrar llibres infantils. La seva influència encara es pot veure en els dibuixants actuals. Contaré una anècdota. Quan el dibuixant Manel Fontdevila, un dels autors més destacats del setmanari El Jueves, va visitar Menorca em va renyar com a representant menorquí per la trista placa que hi ha aferrada a la casa on va néixer el nostre estimat dibuixant. Creia que es mereixia més reconeixement institucional. Tengui o no raó Manel, la pregunta ja ha estat llançada: on va néixer un dels dibuixants més famosos del TBO?
6.- SOLUCIÓ AL SISÈ ENIGMA DE LA SÈRIE 50 LLOCS DE LA MENORCA SECRETA.
ON HI HA LA PRIMERA CASA MENORQUINA?
A Ferreries. En concret al lloc de Son Mercer de Baix. A la carretera de Ferreries as Migjorn. Agafant després el camí que puja a Son Mercer de Dalt que es troba a l’alçada de les depuradores del municipi. Antiguitat aproximada: 2000-1150 abans de Crist. Segons el prestigiós arquitecte i teòric de l’arquitectura menorquina Joan J. Gomila i autor de la imprescindible guia editada pel Col·legi d’Arquitectes de les Balears i que s’ha convertit en un clàssic imprescindible. Que callin els llecs en la matèria, un servidor, i que parlin els savis i entesos: “La peculiaritat d’aquest poblat es centra en una de les construccions naviformes, anomenada sa Cova des Moro, que conserva el cobriment original. És una naveta d’uns tretze metres de llargada interior per uns quatre metres d’amplada amb planta de ferradura allargada de parets corbes construïdes amb parament ciclopi. Aquest parament és irregular a l’interior mentre que a l’exterior és ben regular i ordenat. La coberta amb lloses en posició horitzontal sostingudes per tres columnes polilítiques -en algun moment van ser quatre- de base reduïda, situades sobre l’eix longitudinal de l’edifici, conformen un espai que ens apropa a la realitat física de l’hàbitat pretalaiòtic i a començar a entendre com va ser la primera casa menorquina després de la cova”.