On? Cinquanta llocs de la Menorca secreta

Les guerres no eren només cosa dels homes al segle XVIII a Menorca. Al manco n’hi va haver una que es va fer passar per home per a poder combatre  a la nostra illa. El seu secret es va mantenir fins que va morir a causa de les ferides. Aquesta és l’apassionant història secreta de l’Illa que en Joan Pons Pons ens proposa per aquesta setmana.

 

9.- ON HI HAVIA L’HOSPITAL ON VA MORIR LA DONA SOLDAT?

Menorca ha estat escenari de moltes batalles. Concentrades una bona part al port de Maó i als seus voltants. Al segle XVIII, i fins i tot uns anys abans, l’illa va començar a ser cobejada per la seva posició militar estratègica i, sobretot, per la redossa de l’increïble port de Maó, un dels ports naturals més profunds de la Mediterrània. Les guerres, per desgràcia, han estat segons els nostres clàssics bellament i fervorosament cantades. Walt Whitman, que que canta la Dona ben igual que canta l’Home, també reconeix que canta la guerra. En aquest context no és estrany que hi hagi hagut dones al llarg de la història que hagin volgut participar d’aquest esdeveniment cruent i elevador vinculat a la mort sobretot. Avui en dia ho anomenaríem empoderament però al segle XVIII, que és quan passa aquesta història amb final tràgic i sorprenent, era únicament una aspiració personal duta a terme des de la rebel·lia i l’anonimat que les circumstàncies van destapar. L’al·lota suïssa Charlotte Garain, l’any 1781, es va fer passar per home per tal d’unir-se com a mercenària a l’exèrcit espanyol que va acabar encerclant el castell de Sant Felip que estava en mans dels anglesos. Era la nit entre els dies 26 i 27 de desembre quan un tret d’artilleria provinent del castell va ferir greument el soldat Carlos Garain, pertanyent al Regiment Suïs de Betfchart. A pesar que tenia una cama trencada, la dreta, a l’alçada del panxell. Va ser portada a l’hospital i, a pesar de la gravetat de la ferida, va aconseguir convèncer als cirurgians i practicants que no la reconegueren. Va passar el dia i, sentint-se morir, va demanar confessar-se rebent a més a més els Sants Sagraments. Va morir la mateixa nit i, quan van treure el cadàver, van comprovar que no es tractava d’un home jove sinó d’una dona i que era verge. On va morir aquesta dona soldat suïssa que es va fer passar per home per poder participar en una guerra?     

SOLUCIÓ AL VUITÈ ENIGMA DE LA MENORCA SECRETA

8.-ON HI HA LES RUÏNES D’UN QUARTER ANGLÈS DEL SEGLE XVIII?

A Ciutadella. Al lloc de Santa Anna. S’hi pot anar amb facilitat des de Cala Galdana tot agafant el transitat camí, sobretot a l’estiu, que va a Macarella i a les restes de cales del sud-oest. Abandonar el Camí de Cavalls i agafar el primer mirador que té unes vistes espectaculars cap a la mar. És la primera condició de la presència d’una instal·lació militar. Segons l’escultor Eduardo Chillida, els militars sempre triaven les millors ubicacions de la costa. La vista és prodigiosa. Es poden veure les muntanyes de Mallorca al sud, els penyals de Son Bou a l’oest i l’escull del Governador i les terres de Ciutadella a l’oest. I endevinar entremig totes les cales més famoses del sud de l’illa, a est i a oest. Als peus del mirador es poden observar les runes de l’escala dels Jans. Amb la lectura de les pedres els meus acompanyants dedueixen l’existència d’una garita que vigilava aquell entorn militar. L’antic quarter britànic es troba una mica més a l’interior, a l’esquerre del mirador, cap a Cala Galdana, cap a l’est. Cantons de marès treballats de manera artesanal i d’un pes d’una lleugeresa sorprenent. El conjunt, a pesar de la desintegració, és brutal. Més amagat, envoltat de xiprers, es pot trobar un pou amb piques derruïdes. Una construcció misteriosa ben bé podria ser l’antic polvorí de la guarnició de vigilància costanera. És denominat es Bèrecs com a conseqüència de la corrupció de la paraula anglesa barracks (barraques). Va ser habitada també per una guarnició espanyola i, l’abril de l’any 1808, va ser destruïda per la fragata anglesa Imperieuse.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *