Ha arribat l’estiu i, amb ell, les vacances per a moltes persones. Tot i les limitacions actuals derivades de la pandèmia, la majoria opten per desplaçar-se durant el període estival. I és que l’estiu incita a viatjar, a sortir i escapar de la rutina. I molts cops optem per viatjar amb cotxe. Però, abans de marxar de vacances cal procedir a uns controls bàsics en el vehicle. És una qüestió de seguretat.
Comprovar els nivells. L’ideal és sortir amb un cotxe revisat. Les recomanacions dels fabricants varien dels uns als altres, però en defecte d’això, els cotxes de més de 4 anys ha de passar el control de la ITV cada dos anys que hauria de detectar les fallades més importants.
Encara que el cotxe hagi superat la ITV, això no ens va dispensar d’aixecar el capó i comprovar tots els nivells en funció de les recomanacions del fabricador, que trobarem en el manual d’usuari. Aquests deuen sempre comprovar-se amb el cotxe fred i en pla.
L’oli del motor (l’oli que queda en la vareta ha d’estar entre les dues osques d’aquesta), el líquid de frens i el de refrigeració (que no deuen mai estar per sota de l’osca del mínim que veiem en els seus dipòsits) són els més importants. Tampoc hem d’oblidar-nos del líquid de l’eixugaparabrisa, pot ser-nos molt útil.
Revisar la pressió dels pneumàtics. Sens dubte és un dels punts més importants d’aquesta petita chek-list que hem d’efectuar abans de poder emprendre la nostra ruta: la pressió dels pneumàtics. La rebentada d’un pneumàtic es deu moltes vegades a una pressió inferior a la recomanada. El pneumàtic, deformat per la baixa pressió, se sobreescalfa i acaba rebentant.
És important verificar la pressió del pneumàtic en fred i que estigui conforme a la recomanada pel fabricant del cotxe -en funció de la càrrega (maleter va buit o no, per exemple) i afegir a aquesta pressió entre 0,2 i 0,3 bars més de pressió si farem el nostre trajecte per autopista. Si el cotxe porta roda de recanvi, també cal comprovar la pressió d’aquesta.
I per descomptat, tan important com la pressió dels pneumàtics, és important revisar el seu estat, tant el nivell de desgast com si s’aprecien deformacions (una zona més desgastada que una altra, per exemple).
.-Aquest és un article de circulaseguro.com i AMIC per a Menorcaaldia.com