Intel·ligència artificial més privada que pública

Ha estat la setmana de la intel·ligència artificial (IA). Una de les notícies econòmiques més destacades ha estat l’anunci de la inversió de Microsoft a Barcelona. S’hi instal·la a través d’un hub d’IA. Però també hi ha hagut un esdeveniment centrat en aquesta tecnologia, a més d’un altre anunci. Comencem pel principi.

Microsoft és la segona empresa tecnològica més valuoses del món, segons dades del 2020 de Statista. L’any passat estava valorada en 326.554 milions de dòlars. Només la supera Apple, que se situa en 352.216 milions. Però aquesta mateixa setmana la consultora Brand Finance ha avisat que Microsoft ha superat Apple com la companyia amb un volum d’actius intangibles de major valor: 1,9 bilions de dòlars davant els 1,87 bilions de l’empresa de Steve Jobs. És un valor a l’alça. De fet, el salt a la primera posició l’ha fet des del quart lloc.

Tornem a Barcelona. El centre de recerca i desenvolupament que ha de desplegar la multinacional a la capital catalana suposarà la creació d’una trentena de llocs de feina, en principi. L’aportació en prestigi i coneixement al món tecnològic, però, serà molt major. “Aquest centre d’R+D situa Catalunya en l’epicentre de la innovació tecnològica”, deia el president de la Generalitat, Pere Aragonès, després de donar-se a conéixer la notícia. També lloaven l’interès de Microsoft per la ciutat la vicepresidenta del Govern espanyol, Nadia Calviño; el vicepresident català, Jordi Puigneró; i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

A què es dedicarà específicament el hub de Microsoft? De vegades, parlar d’intel·ligència artificial és poc concret. La companyia especificava que els professionals que hi treballaran s’ocuparan d’aplicar la intel·ligència artificial tant als productes de Windows, com d’Azure i Bing. L’aposta de Microsoft per desenvolupar solucions d’intel·ligència artificial a Barcelona coincideix amb la celebració de la setena edició de l’AI & Big Data Congress, organitzat pel CIDAI i coordinat per l’Eurecat. Allà també es va posar de manifest el creixement que experimenta actualment el sector a la capital catalana.

La IA és a tot arreu

Un dels trets més destacats d’aquest sector és la transversalitat: es pot aplicar a qualsevol àmbit. N’hi ha en salut, serveis, construcció, mobilitat… I també en la música. I és que el segon anunci relacionat amb la IA d’aquesta setmana ha vingut de la mà del Sónar. L’esdeveniment de música electrònica celebrarà la primera edició d’un nou festival: AI and Music S+T+Arts Festival. Serà el 27 i 28 d’octubre i inclourà shows, presentacions i conferències d’artistes que incorporen la intel·ligència artificial com un element essencial en els seus projectes musicals.

La col·laboració publicoprivada és clau per convertir un territori en ‘hub’ d’innovació; els esforços s’estan fent tant en el sector públic com en el privat, però no són suficients

L’esdeveniment compta amb el suport de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). La col·laboració publicoprivada és clau per convertir un territori en hub d’innovació. Els esforços s’estan fent tant en el sector públic com en el privat, però no són suficients. De fet, el Ministeri de Ciència i Innovació ha anunciat la que qualifica com la major xifra dels últims anys: 3.380 milions d’euros entre el 2021 i el 2023. Tot i això, el nivell anterior a la crisi econòmica era superior.

Les administracions estatals van destinar 144 euros per persona a R+D el 2020, mentre que la mitjana europea es troba en 225 euros. Els primers llocs d’inversió pública en innovació els ocupen Luxemburg (648 euros per persona), Dinamarca (519 euros per persona) i Alemanya (443 euros per persona), lluny dels 144 espanyols.

La inversió privada en R+D va assolir el nivell més alt registrat fins aleshores el 2019, amb 8.783 milions, un 8,5% més que el 2008, quan s’havia fet rècord. Això no treu, encara, que l’Estat espanyol es trobi a la cua entre els països europeus.

 

.- Aquest és un article de na Margalida Vidal Barceló i AMIC per a Menorcaaldia.com

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *