En Joan Pons ens porta aquesta setmana un repte absolutament actual. Fa pocs dies lamentàvem la mort de l’arquitecte Oriol Bohigas. Qui ho havia de dir? Ell també va dissenyar a Menorca i ens ha deixat una casa com a recordatori. Molts no ho sabiem, però a en Joan Pons no se li n’escapa ni una i ell sí estava a l’aguait.
26.-ON HI HA UNA CASA OBRA DE L’ARQUITECTE ORIOL BOHIGAS?
La setmana passada ens va sorprendre la notícia de la mort de l’arquitecte i urbanista barceloní Oriol Bohigas. Nascut l’any 1925, curiosament un 20 de desembre, va morir el dia 30 de novembre dues setmanes abans de poder fer els 96 anys. Visitant de Menorca des de fa molt de temps tenia casa a l’illa i participava molt sovint en la seva vida cultural. Havia transformat la ciutat de Barcelona que s’havia obert a la mar abans dels Jocs Olímpics de 1992 i havia format un equip de feina descomunal amb els també arquitectes Josep Maria Martorell -també amb casa a Menorca fins a la seva mort succeïda l’any 2017- i David Mackay amb els quals havia fundat l’estudi MBM Arquitectes. Estava casat amb la també arquitecta Elisabeth Galí i va obtenir les màximes distincions nacionals i internacionals com ara la Creu de Sant Jordi o la Medalla d’Urbanisme de l’Académie d’Architecture de París. Escriptor, polític, polemista a més d’arquitecte vaig tenir l’ocasió de conèixer-lo després de la lectura feta per Vicenç Altaió, Diego Prado, Maite Salord i un servidor al Museu de Menorca arran dels actes al voltant de la magnífica exposició Petra que va organitzar l’artista i professora de la Universitat de Barcelona, la doctora Tónia Coll, l’estiu de fa dos anys. A pesar que tenia reduïda la mobilitat i la parla encara ens va envelar un parell d’agudes observacions que ens van deixar amb un somrís a la boca i amb el nostre univers una mica més ampliat. Idò, a pesar que el gruix de la seva obra arquitectònica, política i assagística va desenvolupar-la al continent també va deixar la seva petjada artística a la nostra illa. A Menorca hi ha una casa -a més d’altres equipaments destinats a d’altres usos- que és obra de l’excel·lent estudi MBM Arquitectes format per Martorell, Mackay i Bohigas. On es troba aquesta meravella de l’arquitectura contemporània? Serveixi aquest petit enigma per honorar la gegantina figura d’Oriol Bohigas que ens ha deixat durant aquesta primavera d’hivern cada vegada més coent.
SOLUCIÓ AL VINTICINQUÈ ENIGMA
ON HI HA UN PUNT GEOGRÀFIC DES DEL QUAL ES VEUEN QUATRE FARS?
Aquesta vegada l’enigma plantejat ens porta fins a Ciutadella. Fins a la bella ciutat de ponent que també és capital eclesiàstica de l’illa i que veu simbolitzada aquesta jerarquia en la seva polida catedral. L’enigma plantejat també prové d’un estimat lector. On hi ha un punt geogràfic des del qual es poden veure quatre fars? Aquestes són les seves belles i ben expressades paraules: “Fotografia feta. Allà on hi ha la senyora, devora el portell, és el punt ideal per veure els quatre fars. A la dreta del castell es veu el far del port, i a l’esquerra, de la torre també, es veu el cap de Formentor i quan el sol se’n va, o abans de sortir, es veu el seu centelleig. Després, des del mateix punt s’ha de mirar cap el sud, per veure els centelleigs de Capdepera i d’Artrutx. També és bonic mirar cap a Formentor i girar cap a l’esquerra a Capdepera. Per jo és un moment màgic. El dia que ho vaig descobrir era com al·lot petit amb un regal de reis. Quan he arribat a ca nostra he pensat que havia d’haver fet una foto en direcció a Capdepera i Artrutx. Ara ja és massa tard. si puc demà te la passaré. Esper que et serveixi.” I tant que ens serveix. Passeig marítim de Ciutadella. El castell de Sant Nicolau. I un punt precís i exacte descrit i confirmat per la fotografia de l’excel·lent escriptor de Ciutadella Joan Triay. Una vista única proveïda d’un portell simbòlic que sembla obrir-nos, només a nosaltres, un món màgic sòlid i perfectament assentat en el territori quotidià. Quatre fars espurnejant a la vista de qualsevol passejant que tengui la sensibilitat de detectar aquest fenomen visual. I en Joan té aquesta capacitat. Sa Farola i cap d’Artrutx a l’illa de Menorca. Formentor i Capdepera a l’illa veïna de Mallorca. Punts de contacte a través de la llum adreçada als navegants. També a les illes veïnes. Què ens volen dir? No ens volen dir absolutament res. No hi ha cap missatge ocult. La veritable bellesa és objectiva. És aquesta fredor que ens impacta i ens sensibilitza. Ens fa adonar de la nostra petitesa. No existim. O només existim de veritat quan ens adonem, quan descobrim aquestes línies d’atzar amb forma de llum que conflueixen durant un instant en la nostra mirada, en la nostra figura nana, i que, quan ens movem, desapareixen.