On? Cinquanta llocs de la Menorca secreta

En Joan Pons ens recorda que Menorca és terra d’ensaïmades. Molts diuen que fan les millors del món, però a un concurs sí que es va decidir que la millor de tot el planeta es feia aquí. Ho sabreu resoldre?

30.- ON S’ELABORA LA MILLOR ENSAÏMADA MALLORQUINA DEL MÓN?

Les illes estem separades per la mar. És una obvietat. Però no hi estem ni per la mirada -des de Menorca es veuen amb claredat les muntanyes de Mallorca els dies clars; també els seus fars- ni per la cultura ni per la llengua comuna que ens agermana a pesar de les subtils -o no- variacions. També per la gastronomia. A Mallorca fan sobrassada i, a Menorca, elaborem sobrassada també. Petites variacions, com he dit, com en el llenguatge, però una base comuna les dues maneres de parlar, de fer aquest apreciat embotit de color vermell com la sang. El porc també intervé en l’elaboració d’aquesta obra d’art de la gastronomia que és l’ensaïmada que, a Menorca, hi afegim mallorquina per diferenciar-la de la nostra inconfusible coca bamba. La tradicional ensaïmada, com el seu nom indica, es pasta amb saïm, amb greix de porc. Farcida, la clàssica, amb cabell d’àngel i recoberta d’una fina capa de floreti el resultat és extraordinari. Me’n record que les ensaïmades mallorquines que es feien a Menorca quan jo era al·lot no valien res. Eren inflades i seques i el cabell d’àngel no entrava mai en harmonia amb la pasta massa farinosa. Els temps han canviat. Producte estrella i convertida en un souvenir que tot visitant s’ha d’endur al seu lloc d’origen després de passar uns dies a Menorca -també a Mallorca, per suposat- els nostres rebosters s’han espavilat i elaboren una ensaïmada mallorquina de qualitats colossals. S’ha arribat a un domini tal en l’art de l’elaboració d’ensaïmades que en un dels darrers concursos que es fan a Mallorca per trobar la millor ensaïmada del món un forn de Menorca es va endur el primer premi davant la competència mil·lenària mallorquina. I la pregunta és: on s’elabora a Menorca la millor ensaïmada mallorquina del món?

SOLUCIÓ AL VINTINOVÈ ENIGMA

ON HI HA SUBMERGIT UN AVIÓ NAZI DE LA SEGONA GUERRA MUNDIAL?

A Menorca sabem contar històries. En saben els pescadors que han feinejat a la mar, en saben els pagesos dels llocs on han llaurat amb bous o amb la força de les seves mans, en saben les dones que cusen i que regalen les oïdes de les seves nétes, dels seus néts. En sap la mateixa terra a través de cançons, mites i llegendes i en saben, per suposat, els escriptors i les escriptores que traslladen el seu art a novel·les o contes breus que acaben seduint públics de múltiples cultures i de variades edats. Quin és el secret? Que les històries hi són, amagades, i ens han ensenyat els nostres avantpassats la tècnica del relat. Hi són i les sabem veure. I, després, les sabem contar en diversos formats. Com la novel·la, per exemple. És el que ha fet Maite Salord amb El país de l’altra riba que ha guanyat el prestigiós i molt ben valorat -40.000 euros- III Premi Proa de novel·la: “L’esquelet de ferralla descansa per sempre sobre un llit d’arena blanca. El Junker 88 va precipitar-se a la mar, molt a prop de l’illa de l’Aire, ja fa molts d’anys”. La novel·la no menteix. Com diu Albert Camus, que va néixer al país de l’altra riba -nosaltres també-, “una novel·la no és altra cosa que una filosofia posada en imatges”. L’avió que roman en les profunditats de la mar i els personatges que es veuen obligats a errar per culpa de la revolució i la guerra. Encara que heu de llegir sí o sí la novel·la de Maite Salord, en aquest espai més modest ens importa la ubicació exacte, on hi ha encara l’avió nazi que venia amb quatre tripulants de bombardejar Algèria, el nord de l’Àfrica. Ho diu l’obra: a prop de l’illa de l’Aire. Ho afirma també David Marquès Campillo, l’instructor de busseig que va filmar les restes del derelicte que afegeix una ubicació més precisa: davant s’Algar. Com que la mar no té fronteres físiques sòlides, també s’hi podria accedir a bord d’una embarcació des de Punta Prima, que era coneguda pels anglesos com a Sandy Bay, per les precioses dunes que hi havia i que han estat sepultades per un immens aparcament. Com anar-hi? Punta Prima es troba a 10 quilòmetres de Maó i a 5 de Sant Lluís. S’han de deixar enrere les carreteres d’Alcalfar i de Son Ganxo. Una vegada allà, s’hi ha d’accedir en una barca i submergir-nos després a la recerca d’aquest gran misteri de la Menorca secreta.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *