Cireretes del bon pastor (Ruscus aculeatus)

Les cireretes del bon pastor són una planta molt coneguda, lligada a l’època de Nadal. És un arbust petit, de menys d’un metre, format per tiges rectes que surten directament del terra, amb branquetes curtes i aplanades amb forma de fulles punxegudes. Enmig d’aquestes s’hi fan les flors, que són molt petites, de colors verdosos i lila. Els fruits són unes vistoses baies rodones de color vermell viu, que contrasten amb la resta de la planta, que és ben verda tota ella. Viu sobretot a alzinars, i també a altres tipus de marines, com els ullastrars. A Menorca és bastant comuna, i rep també altres noms com cireretes de betlem, cireretes guingues o brusc. És una planta mediterrània, que s’estén fins al centre d’Europa, i la zona iraniana per l’est, i les Canàries per l’oest.

 

No és comestible, però té usos medicinals. A Menorca es feien servir les arrels per a combatre afectacions al fetge, juntament amb altres plantes.

 

El seu aspecte espinós, de color verd fosc i amb els fruits vermells en contrast, recorden l’aspecte del grèvol. I com ell s’ha emprat en la decoració nadalenca. La normativa prohibeix collir-lo amb finalitats comercials. Aquesta planta però és fàcil de mantenir cultivada. Per tant és recomanable abandonar la pràctica de tallar les plantes silvestres i, si volem tenir-la durant les festes, compra-ne en test.

 

.- Aquest és un article del GOB Menorca per a Sa Revista.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *