L’aritja és una planta molt comuna a Menorca, sovint maleïda per la gent que va pel camp, però que té un munt d’aplicacions. Dèiem que és maleïda perquè és una planta enfiladissa i espinosa que moltes vegades dificulta o impedeix el pas quan ens movem per dins la marina. Té unes tiges molt llargues i primes amb agullons, que pugen des d’enterra fins a les capçades dels arbres. Les fulles són molt variables, en forma de gran cor o bé estretes, recordant puntes de fletxa, sempre coriàcies i també espinoses. Poden ser uniformement verdes o variegades amb verd clar. Les aritges que viuen a llocs molt ventosos solen estar transformades en socarrells, amb les tiges espinoses molt gruixades i sense cap fulla ni una. Les arrels són molt llargues i són la part més utilitzada d’aquesta planta. Hi ha plantes masculines i altres de femenines. Les flors creixen en raïms, són blanquinoses i d’una olor penetrant. Les femenines es transformen en fruits en forma de petites baies rodones, que van canviant de color tant com maduren. Primer verdes, després vermelles i finalment negres.
A Menorca, i en el nostre entorn, les arrels de l’aritja s’empraven com a diürètiques i depuratives de la sang. Els brots tendres són comestibles, a la manera dels espàrecs. En l’època clàssica de Grècia i Roma es feien garlandes amb les flors, i s’administrava als nadons en precaució com antídot a possibles enverinaments. Durant el segle XIX es van posar de moda a Europa tractaments a base d’espècies americanes d’aritja que servien tant com a afrodisíac i vigoritzant masculí, com per a tractar la sífilis. Les arrels de les aritges tenen testosterona, pel que també s’han emprat en aplicacions directes a zones on es volen recuperar els cabells.
A l’Amèrica llatina es feien des d’antic begudes no alcohòliques tonificants a base de mel i arrels d’aritja americana, la sarsaparrella, que van ser les precursores dels actuals refrescos de cola. És el que en castellà s’anomena zarzaparrilla. Amb els fruits també es poden fer licors. I encara serveix per més coses: potenciadora de sabors, espassant per a cerveses…
.- Aquest és un article del GOB-Menorca