En Joan Pons ens parla avui de la monarquia, però no de la nostra sino de la casa Windsor. Eduard VII i la seva dona van visitar Menorca i per aquí anirà el repte d’aquesta setmana.
36.- ON VAN BERENAR ELS REIS D’ANGLATERRA?
La reina d’Anglaterra Isabel II ha celebrat el Jubileu de Platí, o sigui els seus 70 anys que llueix la corona reial, i, poques setmanes després s’ha sabut que s’havia infectat de Covid. Com que ja té 95 anys, va néixer el dia 21 d’abril de l’any 1926, ha guardat una estricta i vigilada quarantena. Idò, uns avantpassats seus, el rei Eduard VII del Regne Unit i la seva esposa, la reina Alexandra de Dinamarca, van visitar Menorca i van fer una excursió amb cotxe, un d’aquells primers automòbils que van circular per Menorca, durant la segona setmana d’abril de l’any 1905. El rei estava emparentat amb la majoria de la reialesa europea i era conegut com l’oncle d’Europa. Era oncle directe del tsar Nicolau II de Rússia i de la tsarina, de l’emperador d’Alemanya Guillem II, del rei de Dinamarca Frederic VIII, del rei Constantí I de Grècia, de la reina Sofia de Grècia, de la reina d’Espanya Victòria Eugènia de Battenberg, de la princesa hereva de Suècia Margarita i del rei de Noruega Olav V. Per tant, s’entén les bones relacions amb la monarquia d’Alfons XIII i les facilitats que devia tenir quan va decidir visitar amb la seva esposa l’illa de Menorca que havia estat britànica feia un poc més de cent anys. Es pot dir que el rei dels vastos regnes d’ultramar que incloïen l’Índia, quan va venir a Menorca va anar a visitar els seus familiars, els seus parents. Idò, repetesc, el seguici va recórrer bona parta de l’illa i va anar a un indret en concret on va fer una bereneta amb totes les comoditats de l’època a les quals estaven acostumats aquests il·lustres viatgers reials. On de Menorca van anar a berenar els besavis de l’actual reina d’Anglaterra que, mesquineta, està afectada per una infecció que, com totes les infeccions víriques, no distingeix entre reis i plebeus?
SOLUCIÓ AL TRENTACINQUÈ ENIGMA
ON HI HA UN SECRET DE CONTRABANDISTES ABANDONAT?
La reobertura del Camí de Cavalls ha estat una de les grans lluites ciutadanes que ha assolit major èxit, consolidació quotidiana popular i reconeixement internacional. L’antiga ruta militar per defensar l’illa i que es remunta al segle XIV durant el regnat de Jaume II i que va tenir encara més vigència en plena dominació francesa ja que unia les talaies de vigilància marítima és un sender de 185 quilòmetres que està dividit en 20 etapes. Va caure en desús i a partir de l’any 1980 un moviment popular el va reivindicar. El 2010 va tornar a obrir-se com a carrerany de vianants lents i cavalls i el 2012 va ser distingit com a sender de gran recorregut GR-223. Està marcat amb estaques cada 50-100 metres i recorre paratges increïbles que, durant molts d’anys, havien estat ocults a la majoria de menorquins i visitants. A diferència del Camí del Litoral a vegades no passa arran de costa on hi havia la majoria de secrets de contrabandistes. Aquest enigma setmanal, sí. Al tram de Camí de Cavalls que va de Cala Galdana a Cala Tomàs, etapa 14, entre les estaques 10 i 14, encara més precís, quan serpenteja davall un bosc d’alzines dens i cau en una depressió provocada per un canal empedrat de manera natural. Idò, com dic, aquí s’ha de seguir el curs de l’aigua que desemboca a la mar i que ha format un canaló vegetal. S’ha de deixar el Camí de Cavalls a la dreta si es ve de Cala Galdana i descendir entre matolls i un terra de fullaraca. És una davallada de dificultat mitjana però així arribareu al secret esmentat. En aquest forat situat a pocs metres de l’aigua, els contrabandistes amagaven les mercaderies o s’aixoplugaven i amaguen mentre esperaven l’arribada dels velers dels contrabandistes. Encara s’hi poden trobar restes i, sobretot, la memòria petrificada en un indret inaccessible i d’una bellesa descomunal.