N’Antxon Castresana ens trasllada avui al món del teatre ja que aquest diumenge es celebra el dia mundial d’aquesta art escènica. I per això ens porta la imatge d’en Pedro Morlà, actor, productor, promotor, director artístic i el que calgui. Fa un voluntariat de teatre a l’Orfeó Maonès amb joves que permet formar-los a l’hora que crea nous aficionats.
Reconeix que a Maó hi ha molta afició, sobre tot entre els joves. La qüestió és si continuen perque quan no hi ha opcións de seguir molts es desil·lusionen. “De tota manera sempre tindran criteri teatral” explica en Pedro. També destaca l’Escola d’Art Dramàtic de Menorca amb Pitus Fernández que està enfocada a gent que vol ser professional.
Afirma que “a Balears hi ha un bon nivell d’actors en general. N’hi ha molts que podrien donar un gran salt de qualitat. Però un actor evoluciona. La pena és que aquí no hi ha prou feina. Un actor menorquí sempre ha de sortir fora.”
Per poder millorar entén que “aquí també falta un festival important que tregui el teatre al carrer. No veiem titelles al carrer, no hi ha espai per a primers figures. Potser calen espais alternatius que ja tenim, però cal habilitar-los i organitzar-se. Un festival com el de Tàrrega seria el model a seguir combinant grups de fora que donarien catxé i gent d’aquí que podria veure com treballen els de fora per aprendre més.”
Sobre les mancances que pateix Menorca, Pedro Morlà apunta el teatre al carrer i el més popular. “És un tema complexe. S’hauria de promoure des de les institucions. Tenim escenaris molt potents con el Principal i d’altres intermedis, però manca cultura de teatre de carrer. També cal donar més visibilitat al teatre entre la gent jove. Cal crear afició. Sense gent jove no tirarem endavant. A Maó hi ha potencial, però caldria impulsar-ho amb més recursos.”
I un darrer apunt d’en Pedro. “Diuen que al teatre sempre estem en crisi. El que no ens podiem imaginar és que després de la pandèmia aquesta crisi podia anar a pitjor.”