Malgrat que algunes dades apunten que l’URSS dels últims anys ja es va connectar a Internet en algun moment, un dels seus estats hereus, Rússia, es va unir a la xarxa a principis de la dècada dels 90.
A diferència de la Xina, que va iniciar la seva connexió a la xarxa de xarxes mundial en un any també clau en la seva història, 1989 – protestes de la plaça Tiananmen -, Rússia no va imposar inicialment un control estricte de la xarxa. Mentre que la Xina es connectava mitjançant una arquitectura de xarxa amb un control centralitzat (el Gran tallafoc) i l’ús de gateways per a accedir a l’exterior que feien del tram xinès de la xarxa una cosa molt fàcilment controlable, la Internet russa creixia de la mateixa forma amb la qual havia nascut la xarxa: anàrquicament.
D’aquesta manera, la centralització d’aquest tram és inexistent o pràcticament inexistent, i els gateways a l’exterior són nombrosos.
Això explica que mentre la Xina – o altres països com l’Iran o Corea del Nord – filtren ells mateixos el que és accessible, a Rússia això és tasca difícil, i per això el govern ha de recórrer als mecanismes de sol·licitud de censura que tenen les companyies d’Internet.
Entre aquestes, la principal és Google, que en el seu informe de peticions d’eliminació de contingut per part de governs, que abasta des de juliol de 2019 fins a juny de 2021, revela que durant la primera meitat de l’any passat el govern rus va cursar gairebé 19.000 peticions de retirada de contingut que van afectar 200.000 elements, els quals van ser eliminats.
Aquestes peticions agrupen, no només en el cas de Rússia, sinó per a tots els països, totes les casuístiques, incloent-hi drets de copyright, difamacions, violació dels drets individuals, discursos d’odi, o fraus.
Aquest gran nombre de peticions ha convertit a Rússia en el país que lidera el rànquing de Google, un lideratge produït pel motiu de descentralització abans explicat, que fa difícil que sense un canvi d’arquitectura de la xarxa al país – alguna cosa que tampoc seria fàcil d’introduir -, el govern pugui controlar el que es publica i que no en la xarxa.
.- Aquest és un article de tecnonews.info i AMIC per a Sa Revista.